Când a fixat PSD data referendumului pentru familie și anti-gay

Când a fixat PSD data referendumului pentru familie și anti-gay

Pe 1 septembrie, PSD și-a adunat la Neptun liderii și a organizat o întâlnire a Comitetului Executiv Naţional (CExN). Ocazia a fost folosită de Liviu Dragnea, președinte PSD, să anunțe și data referendumului pentru familie.

În primăvara lui 2016, Coaliția pentru Familie a anunțat că a strâns aproximativ trei milioane de semnături. Vrea să le folosească pentru un referendum de modificare a Constituției, astfel încât să se precizeze că o căsătorie reprezintă doar legătura dintre un bărbat şi o femeie. Astfel, România s-ar poziționa contra persoanelor gay cărora le-ar interzice dreptul la căsătorie.

Liviu Dragnea, dar și Călin Popescu Tăriceanu, a repetat anul acesta ideea referendumului. Cel mai des au spus că nu pot fi ignorate acele milioane de semnături. Cel mai recent, în iulie, a spus că pe 30 septembrie sau prima duminică din octombrie ar putea fi organizat.

După întâlnirea de la Neptun, Dragnea a afirmat într-o conferință de presă că PSD a căzut de acord și a votat. Acest referendum de îngrădire a libertăților de căsătorie va fi pe 7 octombrie.

După ce CpF a prezentat inițiativa aceasta, în mai 2017, Camera Deputaților a adoptat inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, și nu între soți, așa cum este în prezent.

Klaus Iohannis a promulgat pe 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului. Asta după ce a cerut reexaminarea ei în Parlament și a sesizat și Curtea Constituțională. CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea lui Iohannis.

Potrivit textului legii, cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției. Articolul actual din Constituție stabilește că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.

Modificarea, așa cum o împinge în față PSD și a cerut-o CpF, prevede acest text: „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie […]”.

Citește și: