10 dec. 2022 | 18:59

Presa din Austria face anunțul șocant după votul împotriva României. Ce se va întâmpla cu guvernul austriac

News
Presa din Austria face anunțul șocant după votul împotriva României. Ce se va întâmpla cu guvernul austriac
Guvernul Austriei s-ar putea prabusi

Tensiunile continuă în Austria, după ce guvernul lui Karl Nehammer a votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Decizia a fost intens criticată inclusiv de președintele țării, Alexander Van der Bellen, care ne-a transmis că regretă profund cele întâmplate în Consiliul JAI de joi. Acum, presa austriacă a făcut un anunț șocant despre liderii care s-au opus extinderii Schengen.

Guvernul de la Viena se clatină după votul împotriva României

Decizia guvernului de la Viena de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen ar putea duce la prăbușirea coaliției, notează Kronen Zeitung. Potrivit acestor jurnaliști austrieci, diviziunile profunde pe scena politică a țării sunt tot mai puternice, în urma veto-ului acordat de ministrul de Interne, Gerhard Karne.

Se pare că Partidul Verzilor, una dintre formațiunile care compun coaliția de guvernare de la Viena, nu a susținut opoziția cancelarului Karl Nehammer în Consiliul JAI.

„Deşi vicepremierul Werner Kogler şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi, vineri, au trimis-o, în schimb, pe ministra Justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat, la Bruxelles, că partidul său nu a susţinut veto-ul”, subliniază sursa mai sus amintită.

Tensiunile au atins cote maxime în Austria

Mai mult, Kogler (din Partidul Verzilor) a încercat să-l convingă pe ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, membru al formațiunii conservatoare OeVP, să găsească soluții de compromis, dar nu s-a ajuns la consens. Totuși, Verzii s-au dezis de asumarea responsabilității pentru aceast veto al guvernului din care fac parte, unul dintre reprezentanții lor, Michel Reimon, afirmând că „fiecare ministru a fost liber în decizia luată la Bruxelles” și că ei nu au avut nicio influență asupra cancelarului.

Partidul Verzilor mai speră că „răul făcut României” poate fi reparat în cadrul unei alte coaliții. Totuși, Reimon a subliniat că această decizie nu este un motiv pentru convocarea de noi alegeri.

„Din păcate, a trebuit să se recurgă la astfel de metode pentru a fi auziţi la Bruxelles”, este scuza folosită de guvernul Austriei. În plus, conservatorii nu înţeleg de ce atâtea tensiuni, deoarece şi Olanda s-a opus extinderii Schengen.

De ce Austria a procedat așa

Presa austriacă punctează că ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, a apărat refuzul țării sale faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, sugerând că guvernul de la Viena a procedat așa ca să fie auzit în forurile europene.

„Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor. Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”, a comentat Schallenberg.

În acelaşi timp, oficialul de la Viena a criticat reacţia MAE de la București, pe care o consideră prea „emotivă”, după ce, vineri, ambasadorul României în Austriei, Emil Hurezeanu, a fost rechemat acasă în semn de protest.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o arteră de vis
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Capital.ro
Singurul loc din România unde poți sta în hamac la 200 de metri altitudine, între stânci
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro