Fiecare Crăciun aduce cu el nu doar bucuria și magia sărbătorilor, ci și acele arome familiare care ne trezesc amintiri dragi. În acest an, pe masa ta de Crăciun, există un desert care nu trebuie să lipsească. Această prăjitură se face după o rețetă veche și autentică, transmisă din generație în generație și cel mai probabil ai mâncat-o la un moment dat.
Această prăjitură are toate gusturile copilăriei. Cu siguranță o știi sub tot felul de nume, chiar dacă rețeta e aceeași. De cele mai multe ori, bunicile făceau această prăjitură delicioasă și păstrau rețeta pentru a o da din generație în generație.
Citește și: Cea mai bună prăjitură fără coacere. Rețetă de prăjitură cu căpșuni
Nu e doar delicioasă, dar arată bine și îți umple casa de arome senzaționale. Dacă nu ai mai încercat-o până acum, este momentul să o faci pentru acest Crăciun.
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
Glazură:
După ce ai adunat toate Ingredientele, bate albușurile spumă tare, adaugă treptat 100 g zahărul și continuă să mixezi bine până când albușurile nu mai curg din bol. Trebuie să obții un fel de bezea groasă.
Apoi, adaugă macul și nuca de cocos, presară 2 linguri de făină și amestecă ușor să nu scoți tot aerul din bezea.
Compoziția se pune într-o tavă pe care ai pus hârtie de copt și se bagă la cuptorul preîncins. Se coace la foc mic până ce devine ușor rumenă.
Pentru cremă, amestecă gălbenușurile cu zahărul rămas, restul de făină, laptele și zahărul vanilat. Amestecă bine cu telul și pune totul pe Bain Marie (o oală cu apă care fierbe și deasupra căreia pui castronul cu cremă, astfel încât apa să nu atingă fundul castronului).
Amestecă cu un tel ca să se îngroașe, lasă la răcit cam 10-15 minute cât crema să fie încă puțin călduță și apoi pune untul treptat, amestecându-l în colțul castronului și încorporându-l în cremă.
Așează blatul pe platoul pe care servești prăjitura, pune jumătate din cremă și apoi aranjează pișcoturile înmuiate în puțină cafea unul lângă altul. Deasupra lor pune și restul de cremă,
Pentru glazură, fierbe într-o crăticioară zahărul cu lapte, cacao și margarină până dă în clocot și se îngroașă. După ce glazura s-a răcit puțin, toarn-o peste prăjitură și apoi presară fulgi de nucă de cocos deasupra. Lasă prăjitura câteva ore la rece și apoi o poți servi.