Deşi astăzi găsim în cofetării tot felul de deserturi simandicoase, trebuie să recunoaştem că cele pe care ne aduc aminte de copilărie sunt în topul preferinţelor noastre. Dacă îţi este dor de o prăjitură Boema, aceasta este reţeta veche pe care trebuie să o păstrezi.
Amandina, Ora 12, Savarina, Diplomatul şi Boema sunt deserturi pe care le găseai în toate cofetăriile de altădată. Chiar dacă acum găsim tot felul de prăjituri speciale, cu arome exotice, combinaţii la care nu te-ai fi gândit niciodată, cele ale copilăriei au un gust aparte. Printre acestea se numără şi Boema. Însiropate, cu aroma de cafea, o cremă delicioasă de ciocolată şi frişcă, ne aduc aminte întotdeauna de copilărie. Dacă doreşti să le faci acasă, aceasta este reţeta perfectă. Chiar dacă poate părea complicată, rezultatul va fi unul nemaipomenit!
Ingrediente necesare pentru blat:
Ingrediente necesare pentru sirop:
Ingrediente necesare pentru mousse-ul de cafea:
Ingrediente necesare pentru ultimul strat:
Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade Celsius, iar tava se tapetează cu hârtie de copt (25/30). Într-un bol se cerne făina și cacaua, se adaugă și praful de copt și se dă deoparte. Într-un alt recipient, se amestecă uleiul cu apa și se dă deoparte. Ouăle se bat cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat zahărul. Se bat până se obţine o spumă cremoasă, apoi se adaugă și apa amestecată cu uleiul în compoziția de ouă și batem atât cât să se încorporeze.
Se pune în trei tranșe compoziția de făină și amestecăm cu mișcări ușoare de jos în sus până încorporăm întreaga compoziție uscată. Turnăm în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru circa 18 minute sau până trece testul scobitorii. Se lasa apoi să se răcească la temperatura camerei pe un grătar, scrie chefnicolaietomescu.ro.
Mod de preparare sirop:
Punem zahărul la caramelizat, iar când este topit și are culoarea caramelului adăugăm cu atenție apa. Se toarnă și cafeaua și lăsăm la foc mic până se topește zahărul. Dăm deoparte.
Mod de preparare pentru mousse-ul de cafea:
Punem gelatina la hidratat în cei 60 de ml de apă, iar ness-ul îl dizolvam în cei 30 ml de apă. Laptele se pune la înfierbântat. Într-un castron punem zahărul și gălbenușurile, le omogenizăm până se deschid ușor la culoare. Nu trebuie să fie topit zahărul! Adăugăm apoi amidonul în gălbenușuri și amestecăm până se înglobează și acesta.
Turnăm jumătate din cantitatea de lapte peste compoziția de gălbenușuri și omogenizăm. Punem din nou laptele la fiert pe foc mic și turnăm compoziția de gălbenușuri. Fierbem până se îngroașă. Adăugăm pe rând nessul dizolvat și gelatina în compoziția fierbinte. Omogenizăm și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mod de preparare frișcă:
Smântâna se bate până lasă ușoare valuri la suprafață, se adaugă zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Încorporăm o treime din cantitatea totală de frișcă în compoziția de ness, care musai trebuie să fie la temperatura camerei. Acum încorporăm cu ajutorul unei spatule cu mișcări lente de jos în sus compoziția de ness cu o treime din frișcă în frișca rămasă.
Asamblare:
Însiropăm bine blatul cu tot siropul obținut mai devreme. Turnăm 75-80% din mouse-ul de ness, îl întindem uniform și dăm la rece. Batem și frișca pentru ultimul strat respectând pașii anteriori și o turnăm deasupra mousse-ului de ness. Nivelăm și cu ajutorul unui sac cu șpriț facem aveline din crema de ness rămasă.