25 sept. 2020 | 08:00

Prăjitura Boema. Rețeta veche, care îți amintește de copilărie

Știri generale
Prăjitura Boema. Rețeta veche, care îți amintește de copilărie
Prăjitura Boema. Rețeta veche, care îți amintește de copilărie

Deşi astăzi găsim în cofetării tot felul de deserturi simandicoase, trebuie să recunoaştem că cele pe care ne aduc aminte de copilărie sunt în topul preferinţelor noastre. Dacă îţi este dor de o prăjitură Boema, aceasta este reţeta veche pe care trebuie să o păstrezi.

Prăjitura Boema, reţeta veche

Amandina, Ora 12, Savarina, Diplomatul şi Boema sunt deserturi pe care le găseai în toate cofetăriile de altădată. Chiar dacă acum găsim tot felul de prăjituri speciale, cu arome exotice, combinaţii la care nu te-ai fi gândit niciodată, cele ale copilăriei au un gust aparte. Printre acestea se numără şi Boema. Însiropate, cu aroma de cafea, o cremă delicioasă de ciocolată şi frişcă, ne aduc aminte întotdeauna de copilărie. Dacă doreşti să le faci acasă, aceasta este reţeta perfectă. Chiar dacă poate părea complicată, rezultatul va fi unul nemaipomenit!

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 8 ouă
  • 220 g zahăr
  • 170 g făină
  • 70 g cacao de bună calitate
  • 50 ml apă
  • 70 ml ulei
  • 10 g praf de copt

Ingrediente necesare pentru sirop:

  • 250 g zahăr
  • 200 ml cafea
  • 500 ml apă

Ingrediente necesare pentru mousse-ul de cafea:

  • 320 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 25 g amidon
  • 10 g ness
  • 30 ml apă
  • 10 g gelatină
  • 60 ml apă
  • 250 ml smântână din lapte pentru frișcă
  • 50 g zahăr pudră
  • 35% grăsime)
  • Prăjitura Boema. Rețeta veche, care îți amintește de copilărie

    Prăjitura Boema. Rețeta veche, care îți amintește de copilărie

Ingrediente necesare pentru ultimul strat:

  • 250 ml smântână din lapte pentru frișcă (35% grăsime)
  • 50 g zahăr pudră

Mod de preparare blat:

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade Celsius, iar tava se tapetează cu hârtie de copt (25/30). Într-un bol se cerne făina și cacaua, se adaugă și praful de copt și se dă deoparte. Într-un alt recipient, se amestecă uleiul cu apa și se dă deoparte. Ouăle se bat cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat zahărul. Se bat până se obţine o spumă cremoasă, apoi se adaugă și apa amestecată cu uleiul în compoziția de ouă și batem atât cât să se încorporeze.

Se pune în trei tranșe compoziția de făină și amestecăm cu mișcări ușoare de jos în sus până încorporăm întreaga compoziție uscată. Turnăm în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru circa 18 minute sau până trece testul scobitorii. Se lasa apoi să se răcească la temperatura camerei pe un grătar, scrie chefnicolaietomescu.ro.

Mod de preparare sirop:

Punem zahărul la caramelizat, iar când este topit și are culoarea caramelului adăugăm cu atenție apa. Se toarnă și cafeaua și lăsăm la foc mic până se topește zahărul. Dăm deoparte.

Mod de preparare pentru mousse-ul de cafea:

Punem gelatina la hidratat în cei 60 de ml de apă, iar ness-ul îl dizolvam în cei 30 ml de apă. Laptele se pune la înfierbântat. Într-un castron punem zahărul și gălbenușurile, le omogenizăm până se deschid ușor la culoare. Nu trebuie să fie topit zahărul! Adăugăm apoi amidonul în gălbenușuri și amestecăm până se înglobează și acesta.

Turnăm jumătate din cantitatea de lapte peste compoziția de gălbenușuri și omogenizăm. Punem din nou laptele la fiert pe foc mic și turnăm compoziția de gălbenușuri. Fierbem până se îngroașă. Adăugăm pe rând nessul dizolvat și gelatina în compoziția fierbinte. Omogenizăm și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.

Prăjitura Boema, reţeta veche

Mod de preparare frișcă:

Smântâna se bate până lasă ușoare valuri la suprafață, se adaugă zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Încorporăm o treime din cantitatea totală de frișcă în compoziția de ness, care musai trebuie să fie la temperatura camerei. Acum încorporăm cu ajutorul unei spatule cu mișcări lente de jos în sus compoziția de ness cu o treime din frișcă în frișca rămasă.

Asamblare:

Însiropăm bine blatul cu tot siropul obținut mai devreme. Turnăm 75-80% din mouse-ul de ness, îl întindem uniform și dăm la rece. Batem și frișca pentru ultimul strat respectând pașii anteriori și o turnăm deasupra mousse-ului de ness. Nivelăm și cu ajutorul unui sac cu șpriț facem aveline din crema de ness rămasă.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Poți rămâne fără bani pe card. Alertă pentru clienții BRD, BCR și BT
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro