Poate că nu suntem toți suntem familiarizați cu această prăjitură, dar în Slovacia, prăjitura armenească cu miere este o delicatese tradițională. Are un gust foarte bun cu o textură moale și pufoasă. Aproape ți se topește în gură. Dacă încă nu știi despre ce prăjitură este vorba, ea se numește Marlenka. În Slovacia este celebră, cunoscută de toată lumea. O poți găsi și la noi pe câteva site-uri. Cu toate acestea, nu știm unde și când a fost concepută. Așa că, haide să aflăm.
Georgius Deodatus Damascenus a fost primul ce a deschis o cafenea în Praga. Asta se întâmpla în anul 1704. Cafeneaua se numea „U Zlatého hada”, pe românește „La șarpele de aur”. Aproximativ 300 de ani mai târziu, armeanul Gevorg Avetisyan, deschide împreună cu sora sa forma MIKO International s.r.o. Firma a fost înființată în anul 2003. Ea producea prăjitura cu miere Marlenka, urmată după o rețetă veche de familie.
Totul a început în anul 1995, când s-a stabilit împreună cu familia sa în Cehia, el venind din Armenia. Acesta a locuit în orașul Frýdek-Místek, la poalele munților Beskyd. Gevorg era un om foarte credincios, așa că i-a cerut lui Dumnezeu să-i arate calea ce o are de urmat pentru a-și putea hrăni familia. În schimb, promite să restaureze crucea bisericii Sf. Josta. Puțin timp mai târziu, își amintește rețeta ce stă la baza prăjiturii cu miere, o rețetă veche de familie. Împreună cu sora sa, cei doi încep să o coacă.
În scurt timp, rețeta devine îndrăgită și începe să livreze la cofetăriile și cafenelele ce se aflau mai aproape de el. Cu timpul, crește în popularitate, iar prăjitura primește numele de Marlenka. A primit această denumire după numele fiicei și mamei proprietarului.
Cererea de prăjitură crește din în ce mai mult, iar cei doi nu mai pot face față comenzilor, având în vedere că ei o găteau în propria gospodărie. Datorită acestui lucru, au decis să înființeze, în 2003, firma de mai sus, ce avea doar un singur angajat la început. Cu timpul, firma s-a dezvoltat din ce în ce mai mult. Au construit o nouă hală de producție, iar în 2008 aveau 200 de angajați.
Pentru a produce prăjitura, se folosesc doar ingrediente de calitate și selectate cu mare atenție. De asemenea, nu conține conservanți sau coloranți. Este singurul produs ce este inscripționat ca fiind natural din Cehia. În ziua de azi, familia și-a mai diversificat producția. Pe lângă prăjitura tradițională cu miere, mai produc și Marlenka cu cacao.
Pentru foi, vei avea nevoie de:
Pentru cremă, vei avea nevoie de:
În primul rând, laptele se lasă la fiert timp de 2 ore, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei. Apoi, se amestecă făina cu praful de copt, și îl dăm deoparte deocamdată. Într-un alt bol, se pune mierea, untul și sarea, deasupra unei oale cu apă pe foc. Fundul castronului nu trebuie să atingă apa ce fierbe. Odată ce s-a topit untul, se adaugă ouăle și zahărul, și amestecăm până se topește zahărul. Amestecul de făină se adaugă peste compoziția umedă, cu ajutorul unei spatule trebuie să omogenizăm repede aluatul. Compoziția se împarte în 4, pe folii. Se coace 10 minute la 180 grade fiecare foaie, dar pe rând.
Pentru a prepara crema de lapte, se pune untul la temperatura camerei alături de dulceața de lapte. Le amestecăm până se deschide la culoare și le băgăm la frigider. Marginile foilor se decupează cu ajutorul unui cuțit. Apoi, nuca și marginile se adaugă într-un robot de bucătărie pentru a le mărunți. Crema se împarte în 5 părți, iar foile ar trebuie să fie umplute astfel: foaie, cremă și așa mai departe până se termină foile. A 5 a parte se folosește pentru a adăuga crema pe marginile tortului. Marginile mărunțite de nucă se adaugă peste tort și se lasă la temperatura camerei până a doua zi.