Tiramisu, numit în trecut Supa Ducelui, a primit denumirea și semnficația pe care o are și astăzi, anume de Tiramisu, în truducere din italiană ”Ridică-mă”, fapt care s-ar datora presupuselor sale proprietăți afrodisiace. Cât despre ingrediente și mod de preparare, nimic atât de complicat, ba chiar există și o rețetă care îl scoate gata în scurt timp
Ceea ce deosebește Tiramisu de alte deserturi este aroma intensă de cafea. Alte calități caracteristice sunt gustul cremei mascarpone și aroma pișcoturilor. Mai multe regiuni ale Italiei își dispută originea acestei prăjituri: Veneția, Lombardia, Piemonte sau Toscana. Potrivit uneia dintre versiuni, rețeta ar fi purtat în trecut denumirea de ”bagatelă toscană” și ar fi fost gătită pentru prima dată în Siena, o localitate din Italia, cu ocazia unei vizite a Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici.
Separă trei ouă, adică albușurile într-o parte și gălbenușurile în alta. Pune peste gălbenușuri trei linguri de zahăr și freacă bine până ce se obține o cremă albicioasă, cu aspect de spumă. Bate separat albușurile cu un vârf de sare, iar în momentul în care spuma începe să se formeze moțuri pune trei linguri de zahăr treptat. În continuare, bate până când albușurile nu se vor putea desprinde din vas dacă îl întorci.
Amestecă lent albușul bătut cu crema de mascarpone și gălbenușul, prin mișcări blânde, pentru a nu pierde volumul făcut. În cremă puteți pune un strop de amaretto sau de brandy, poate și semințe dintr-o păstaie de vanilie.
De asemenea, și în siropul cu care însiropați pișcoturile, format din o parte apă și una de cafea, puteți pune puțin brandy și o lingură de zahăr. De menționat este că siropul trebuie să fie rece, altminteri pișcoturile vor absorbi prea mult lichid, recomandă bucătarul pe blocul său adihădean.ro.
Cât despre montarea prăjiturii, este un proces la fel de simplu ca prepararea cremelor de mai sus. Pune un strat subțire de cremă pe fundul unui vas, peste el un strat de pișcoturi, apoi unul gros de cremă, apoi un alt strat de pișcoturi și încă unul de cremă. Adăugați peste ultimul strat de cremă o pătură de pudră de cacao, cam de unu-doi milimetri. În final, nu uitați, Tiramisu este o prăjitură pentru a doua zi, așa că lăsați-o să se odihnească la frigider peste noapte pentru un rezultat satisfăcător.