Tuturor ne plac vara și vacanțele, zilele frumoase și serile petrecute în aer liber. Însă în timpul sezonului estival, ritmul nostru circadian este supus unor provocări mai mari. Pentru a avea parte de o vară extraordinară, este bine să folosești aparatul de aer condiționat. Mai ales atunci când temperaturile ating valori caniculare. Însă acest lucru nu poate reprezenta soluția pentru toți dintre noi. Află care este poziția în care să dormi vara în așa fel încât să te bucuri de un somn odihnitor.
Cum scapi de insomnie, vara? Pe timp de vară, perioada de odihnă poate deveni un adevărat calvar, în special atunci când valorile termice ating niveluri record. Se întâmplă și în prezent, în weekend, când regiuni din vestul și sudul țării se află sub cod portocaliu de caniculă. Pentru a nu ne confrunta cu oboseala pe timp de zi, trebuie să ne îmbunătățim postura în care dormim.
Poziția de somn poate să ne ajute să avem parte de odihnă profundă, noaptea. Află care este cea mai bună poziție pentru somn, vara. Dacă dormim întinși pe spate sau pe burtă, aproape jumătate din corp va fi în contact direct cu suprafața patului. Astfel, procesul de transpirație va fi „blocat”, indiferent cât de bună sau scumpă ar fi țesătura din care a fost realizată lenjeria de pat, potrivit publicației AC&V.
Pe de altă parte, dacă stăm pe o parte atunci când dormim, maximizăm suprafața de piele expusă la aer. În acest fel, corpul poate transpira mai bine decât în cazul prezentat anterior. În altă ordine de idei, poziția de odihnă în cauză previne, printre altele, durerile cervicale și de spate. Ea contribuie și la reducerea sforăitului, îmbunătățește respirația și reduce refluxul gastroesofagian.
Există și alți factori care îngreunează somnul vara, când temperaturile ating valori caniculare. În zilele lungi, suntem obișnuiți să apelăm la aerul condiționat. Porniți-l, însă nu exagerați niciodată. Aveți grijă ca diferența de temperatură dintre mediul exterior și cel interior să nu fie niciodată mai mare de cinci grade.
Trebuie să mai țineți cont că organismul are nevoie de liniște pentru a se odihni bine. Poate că nu ați acordat foarte multă importanță următorului lucru: vara, grădinile, balcoanele și străzile sunt pline de oameni, chiar și la ore târzii, iar zgomotul cu siguranță nu contribuie la liniștea de care aveți nevoie pentru a adormi.
Dacă nu puteți scăpa de gălăgie nici cu geamurile închise, apelați la dopurile de urechi. Ele vă pot ajuta să aveți parte de un somn liniștitor. Nu abuzați, însă, de această modalitate de a scăpa de zarvă. Există riscuri foarte serioase pentru sănătate, dacă folosiți dopurile de urechi în mod regulat.