24 mai 2022 | 19:13

Care este cea mai bună poziție pentru somn. Așa te vei trezi cu multă energie

Utile
Care este cea mai bună poziție pentru somn. Așa te vei trezi cu multă energie
Care este cea mai bună poziție pentru un somn odihnitor și dulce. O să ai multă energie

Somnul este foarte important pentru că în felul acesta putem prinde forțe pentru activitățile care urmează în ziua următoare. Cu toate că uneori poate respecți orele recomandate și perioada specifică în care trebuie să te pui în pat, câteodată te trezești la fel de obosit. Există anumite reguli pentru ultimul pas făcut noapte de toată lumea. O anumită poziție îți poate oferi un somn odihnitor de care cu siguranță ai nevoie. Cum este indicat să te culci? În modul acesta te vei trezi cu multă energie.

Poziția perfectă pentru un somn odihnitor: cum să te trezești cu energie?

Un somn liniștit, regulat și odihnitor te ajută să ai destulă putere și energie pentru activitățile de peste zi. De asemenea, în modul acesta vei putea reacționa mai bine și rapid și vei gândi mai eficient.

Insuficiența de somn se transformă în iritabilitate, probleme de concentrare, lipsă de energie sau înrăutățirea relațiilor cu ceilalți în timp. Trebuie să știi că poziția în care dormi îți poate afecta ușor calitatea activității acesteia.

Detalii

Dormit pe burtă: mulți oameni preferă să doarmă astfel, dar medicii spun că nu este deloc util. Poziția pune presiune pe organele interne și afectează ritmul cardiac, ritmul respirator și cutia toracică.

Dormit pe spate: nu e bună nici această poziție pentru că nu este deloc firesc și natural ca întreg corpul să fie drept. În plus, limba se poate atinge astfel de faringe, provocând dificultăți respiratorii.

Dormit pe o parte (stânga): nu se recomandă să dormi pe spate pentru că în modul acesta crești sarcina asupra inimii și îngreunezi activitatea organelor interne.

Dormit pe o parte (dreapta): este cea mai indicată poziție pentru că amintește de felul în care stă embrionul în pântecele mamei, deci este una din cele mai firești poziții. Vei putea elimina astfel toxinele cardiovasculare, pulmonare și cerebrale și vei putea pune o presiune minimă pe organele interne și pe sistemul respirator.

Necesar de somn: ore și beneficii

Majoritatea oamenilor au nevoie, în medie, de aproximativ 8 ore de somn odihnitor pentru a putea funcționa. Este importantă și cantitatea de somn necesară propriului organism în funcția de etapa în care te afli.

  • 10 – 11 ore la copii
  • 8,5 – 9,5 ore la adolescenți
  • 7-9 ore la adulți

De asemenea, cantitatea și calitatea somnului este influențată de numeroși factori. Printre aceștia se numără și diverse afecțiuni medicale precum apneea în somn.

Printre beneficii avem: stimularea imunității, menținerea greutății sănătoase, îmbunătățirea activității psihice sau prevenirea diabetului zaharat.