Povestea părintelui Dometie poate fi urmărită acum, căci Trinitas TV a realizat un film documentar despre Arhim. Duhovnicul Mănăstirii Râmeț a fost propus spre canonizare în anul 2025, după o viață jertfelnică. Părintele Dometie Manolache a făcut numeroase fapte de milostenie, potrivit mărturiilor unei măicuțe, încheindu-și existența pe acest pământ doar cu haina de pe el. Mai multe detalii, în continuare.
Povestea părintelui Dometie Manolache începe pe 15 octombrie 1924, în satul Mărculeşti, județul Buzău, într-o familie de „mocani și crescători de oi“. Acesta s-a născut chiar în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Petru Athonitul, cel care, mai târziu, avea să-i fie pildă în nevoința monahală.
Părintele Dometie a fost „cap și nu coadă“, așa cum o spune Biblia, absolvind Seminarul Teologic din Buzău în 1945, ca şef de promoţie, şi Institutul Teologic din Bucureşti în 1949. Câțiva ani mai târziu, acesta s-a înscris la cursurile de doctorat la Institutul Teologic din Bucureşti, terminând cu media 10.
A intrat în monahism la Mănăstirea Prislop pe 14 septembrie 1949, avându-l naş de călugărie pe părintele Serafim Popescu. În același an, pe data de 6 august, a fost hirotonit diacon, pe 7 august preot, iar în anul 1950 a fost numit stareț al Mănăstirii Prislop.
Părintele Dometie Manolache a slujit o perioadă în Buzău, la Catedrala episcopală, urmând ca în 1958 să ajungă la Mănăstirea Piatra Fântânele, ca duhovnic, și paroh al localității Dornișoara. În 1959, acesta a fost numit stareț al Mănăstirii Dragomirești, fiind mutat, în același an, a Râmeț, unde s-a ocupat de restaurarea bisericii vechi şi a ajutat la înfiinţarea muzeului mănăstirii.
După cum vă spuneam și mai sus, viața părintelui Dometie a fost una de milostenie, jertfindu-se pe sine pentru a-i ajuta pe alții.
Răzvan Clipici, producătorul documentarului despre Dometie Manolache, a adunat numeroase mărturii despre viața părintelui, care a făcut numeroase minuni, asemenea lui Iisus Hristos, potrivit spuselor unei măicuțe. Aceasta a povestit cum părintele Dometie făcea ca mâncarea, puțină fiind, să sporească văzând cu ochii sau, atunci când nu aveau parte de ea, să vină oameni și să se îngrijească de nevoile lor trupești.
O altă măicuță a povestit cum părintele Dometie a vindecat o fetiță plină de bube, care nu îi treceau. După ce slujitorul Domnului a binecuvântat-o, aceasta s-a făcut imediat bine.
Toți banii pe care îi avea îi dădea la săracii pe care îi întâlea pe drum sau care veneau la mănăstirea sa, fapt pentru care nu e de mirare că se spune că a trăit o viață jertfelnică.
Părintele Dometie Manolache a murit sărac, având doar haina de pe el, în data de 6 iulie 1975, la 51 de ani.
„Milostenia îl caracteriza în mod deplin pe părintele Dometie Manolache. Există o mulțime de mărturii în acest sens, oameni care vorbesc despre faptul că părintele, ori de câte ori întâlnea un om care nu avea pantofi în picioare sau o haină, întotdeauna le scotea de pe dânsul şi le oferea celui care nu avea.
Există şi episoade din viaţa părintelui din care aflăm despre persoane care nu aveau încălţări în perioada de iarnă şi părintele renunţa la propriile sale încălţări mergând cu picioarele goale pe zăpadă şi le oferea celor care aveau nevoie“, a declarat producătorul filmului.
Documentarul poate fi vizionat online, pe contul de YouTube al Televiziunii Patriarhiei Române.
„Prin acest film dorim să arătăm valoarea duhovnicească a vieţii părintelui Dometie, vieţile pe care le-a schimbat părintele Dometie în activitatea sa destul de scurtă, pentru că la nici 50 de ani a trecut la Domnul datorită jertfelniciei sale“, a mai spus Răzvan Clipici.