De-a lungul veacurilor, după crucificarea și renașterea Fiului Domnului, Iisus Christos, multe miracole au avut loc peste tot. Unele dintre ele au avut loc la momrmântul Mântuitorului, evenimente despre care nici cele mai luminate minți ale științei nu au putut eni cu explicații.
Odată cu deschiderea presupusului mormânt au avut loc descoperiri miraculoase, atunci când acesta a fost deschis pentru prima data în 500 de ani. În fiecare an mii de pelerini se adună la Ierusalim pentru a asista la cea mai mare minune a Bisericii Ortodoxe.
În fiecare sâmbătă sfântă ortodoxă din Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, mii de oameni se adună pentru a asista la o flacără care apare „în mod miraculos” în mormântul lui Isus. Creștinii ortodocși cred că este un simbol puternic al învierii. Este cel mai important miracol al Bisericii. Și se crede că s-a întâmplat anual în ultimii 1.200 de ani.
Ritualul începe cu Patriarhul ortodox grec din Ierusalim, sau un alt arhiepiscop ortodox, coborând în mormântul gol al lui Hristos în cadrul bisericii și recitând rugăciuni speciale. De asemenea, se spune că un creștin non-ortodox examinează edicula, o structură mică care înconjoară mormântul, pentru a se asigura că nu s-au lăsat lămpi cu ulei să ardă în interiorul pe care patriarhul le-ar putea folosi pentru a-și aprinde lumânările.
În biserica aglomerată de deasupra mormântului și în jurul ediculului, credincioșii cântă cu o singură voce „Kyrie eleison” (Doamne, ai milă). Așteptarea ar putea fi lungă sau scurtă, dar în cele din urmă se spune că o lumină apare în mormântul unde patriarhul se roagă singur. El își aprinde apoi lumânările din această flacără miraculoasă și, însoțit de zgomotul clopotelor, apare pentru a răspândi lumina mulțimii, iar Biserica devine luminată de miraculosul Foc Sfânt.
Se spune că pentru primele câteva minute focul arde, dar nu se consumă. În acest timp, mulți dintre credincioși își spală mâinile în flacără, aparent fără să fie răniți. Flacăra este trecută de la lumânare la lumânare și apoi așezată în felinare, astfel încât să poată fi răspândită peste tot în lume. În 2017, pentru prima dată, felinarele care transportau Sfântul Foc au ajuns în Statele Unite și Regatul Unit.
Tradiția dictează că un preot nemulțumit a spus califului musulman care a condus regiunea că un preot „a uns pur și simplu lanțul de fier care ținea lampa deasupra mormântului cu ulei de balsam” și, odată ce s-a sigilat templul „a folosit o scăpărtoare prin acoperiș la cealaltă extremitate a lanțului”, astfel încât „focul a coborât imediat pe fitilul lămpii și l-a aprins”.
Califul a crezut în povestea preotului și a decis să pună capăt fraudei aparente prin distrugerea bisericii. Aceasta a fost reconstruit 40 de ani mai târziu, cu mari cheltuieli financiare de către împăratul bizantin Constantin IX Monomachos și patriarhul Nicephorus din Constantinopol.
Când jurnalista Victoria Clark s-a deplasat la Ierusalim pentru a observa aceste evenimente remarcabile, a raportat „suspiciuni, urale și suspine și lacrimi” în interiorul bisericii și a descris un nivel „emoționant” copleșitor cu o căldură „sufocantă”.
Ea scrie în cartea sa Holy Fire: The Battle for Christ’s Tomb (Macmillan): „Cea mai veche referire la miracol este musulmană și datează de la începutul secolului al nouălea. Autorul său spune pur și simplu despre un foc alb strălucitor care apare spontan în interiorul altarului. ” Se crede că miracolul Focului Sfânt a fost un factor contribuitor la persecutarea creștinilor și la distrugerea eventuală a Bisericii originale a Sfântului Mormânt de către musulmani în 1009.
Printre oamenii de știință care au asistat la adevărate miracole și fenomene misterioase, a fost și Antonia Maropoulou. Ea, împreună cu alți specialiști, s-a ocupat de restaurarea mormântului lui Iisus, și povestește despre multele lucruri stranii întâmplate acolo.
”Uneori aveau loc fenomene care nu pot fi explicate. Când am încercat să explorăm cavitatea pietrei sfinte, aparatele care verificau rezonanţa electromagnetică au cedat. Mormântul lui Hristos este un mormânt viu. Există fenomene naturale care pot perturba câmpurile electromagnetice.“, afirmă profesoara de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena.