Povestea bărbatului care se îmbată fără să consume alcool. Ce afecțiune are

de: Ștefan R. Apostol
11 04. 2023

Cum ar fi să te trezești în fiecare dimineață beat, fără să-ți dai seama de ce, mai ales dacă nu pui strop de băutură în gură. Pe cât de aberantă ar părea, este, de fapt, povestea bărbatului care se îmbată fără să consume alcool.

Cazuri de „beție”, dar fără alcool în sânge

Deși ar putea părea bizar, în realitate genul acesta de afecțiuni există, deși sunt extrem de rare și la un număr limitat de oameni, fie bărbați, fie femei.

Dovezile unor experiențe precum povestea bărbatului care se îmbată fără să consume alcool, pot fi urmărite încă din anii 1970, când cercetătorii din Japonia au descris o afecțiune misterioasă la pacienții cu infecții cronice cu drojdie.

Povestea bărbatului care se îmbată fără să consume alcool

Printre cazurile recente de acest gen este și cel al unui american, pe numele său Mark Mongiardo, care tocmai datorită acestei afecțiuni, este obligat să aibă o dietă extrem de săracă în carbohidrați și, mai ales, zahăr, acesta din urmă fiind catalizatorul afecțiunii sale.

Mark Mongiardo, un locuitor din statul Florida, a petrecut ani de zile întrebându-se de ce colegii și colegii de muncă îi pun la îndoială consumul de alcool.

El a spus că nu băuse, mai ales că lucra ca profesor și antrenor de baschet, dar a fost chemat în biroul directorului din când în când timp de mai mulți ani.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi după ce ai băut alcool şi sufli în alcooltest. Detaliul pe care orice şofer trebuie să îl ştie

Mark Mongiardo, în vârstă de 40 de ani, a declarat pentru TODAY că a lucrat mai mult de 12 ore pe zi și a atribuit epuizarea și schimbările de comportament la acest lucru.

„Am crezut că era ceva în neregulă cu mine. Nu știam exact ce anume. Credeam doar că sunt obosit tot timpul.

Soția mea a spus în numeroase ocazii că nu mă purtam bine.”, a declarat Mongiardo, în vârstă de 40 de ani, din Florida, pentru TODAY.com.

Mongiardo a mai declarat că a fost arestat de două ori în decurs de șase luni pentru conducere în stare de ebrietate, deși nu luase nici măcar un pahar. După câteva căutări pe Google, Mongiardo și soția sa au crezut că au găsit un diagnostic, sindromul de auto-bețiv.

„Aveam toate semnele și simptomele de băutură chiar înainte ca ea să mă miroasă. Așa că, timp de ani de zile, ea a crezut că mă ascundeam de băutură și că veneam acasă în fiecare zi și practic eram beat.

Aveam simptome de intoxicare, de la dificultăți de vorbire până la probleme de echilibru. Și asta se întâmpla chiar și la evenimente sociale unde nu băusem.”, povestește americanul.

Vezi și: Şoferii care sunt prinşi băuţi la volan rămân fără maşină. Ţara care trimite în Ucraina autovehiculele confiscate

Sindromul auto-bețivului

În lucrările publicate la acea vreme, cercetătorii au descris cum toți acești pacienți aveau o enzimă hepatică anormală, ceea ce însemna că nu erau foarte buni la eliminarea alcoolului din organism.

Studiul a scos la iveală că toată lumea are un pic de drojdie în intestine și, atunci când aceasta interacționează cu carbohidrații și zahărul din hrana noastră, produce cantități mici de alcool.

În cazul pacienților japonezi, drojdia suplimentară de la infecție și faptul că mâncau mult orez bogat în carbohidrați, combinate cu enzima hepatică anormală, au făcut ca aceștia să nu poată procesa alcoolul suficient de repede.

Problema este că rareori aceste persoane au enzime hepatice anormale, așa cum se observă în studiile de caz japoneze. Deci, ce se întâmplă? Specialițștii explică teoria lor actuală de lucru: „Problema apare atunci când drojdia din intestinul nostru scapă de sub control. În mod normal, bacteriile țin drojdia sub control, dar uneori drojdia preia controlul„.

Vezi și: Câte ore poate rezista un om fără să doarmă. Recordul mondial: 11 zile și 25 de minute fără somn

Explicațiile altor specialiști care au studiat fenomenul

Medicul legist toxicolog Wayne Jones, pensionat recent de la Consiliul Național Suedez de Medicină Legală din Linköping, Suedia, după 40 de ani de experiență medicală, spune că orice alcool pe care îl producem în intestin prin descompunerea carbohidraților trebuie să treacă prin ficat înainte de a ajunge în circulația sanguină.

În ficat, avem enzime care procesează alcoolul astfel încât aproape tot alcoolul este eliminat din sânge, așa-numitul metabolism de primă trecere.

Din cauza acestui proces, Jones nu este încă convins că oamenii pot produce suficient alcool în sânge doar din simplul dezechilibru al drojdiei pentru a avea vreo semnificație medicală sau medico-legală, în afară de cele câteva cazuri excepționale din Japonia. „Acestea sunt singurele cazuri pe care le cunosc care au vreo substanță”, spune medicul.

Wayne Jones a dat această opinie în instanță de mai multe ori în calitate de martor expert în cazuri în care avocatul unui inculpat prins conducând sub influența băuturilor alcoolice a susținut că clientul lor are sindromul de auto-bază nediagnosticat.