Veste importantă pentru conducătorii auto. Șoferii care vor fi prinși la volan, aflându-se sub influența alcoolului, vor rămâne fără mașină. Ce stat va trimite în Ucraina autoturismele confiscate. Codul lor rutier se schimbă din temelii.
Letonia a început să trimită mașini confiscate de la șoferii prinși la volan, aflați în stare de ebrietate, în primele linii ale Ucrainei, pentru a fi folosite ca vehicule de transport militar și ambulanțe, notează cei de la Daily Mail.
Pe măsură ce sute de automobile au început să umple loturile sechestrate din Letonia, țara membră a Uniunii Europene a decis să le ofere ucrainenilor puțin ajutor, în contextul conflictului armat ce se desfășoare de mai bine de un an de zile în Kiev.
Oficialii de la Riga sprijină în mod deschis Ucraina pe fondul invaziei lui Vladimir Putin, cu toate că aproximativ un sfert din populația Letoniei este formată din etnici ruși.
Miercuri, 8 martie, autoritățile din Letonia au remorcat în Ucraina opt mașini, conduse printr-o furtună de zăpadă și condiții meteo nefavorabile.
În doar două luni, peste două sute de autoturisme au fost ridicate de la conducătorii auto aflați cu alcoolemie de peste 0,15% în națiunea baltică de 1,9 milioane de oameni.
„Este chiar foarte înfricoșător să realizezi cât de mulți șoferi în stare de ebrietate circulă cu mașinile pe stradă.”, a declarat Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului cunoscut sub numele de Twitter Convoy, care a fost însărcinat de guvern să livreze vehiculele în Ucraina.
Citește și Un bărbat a venit beat la examenul pentru permis auto. Rămăsese fără carnet tot din cauza băuturii
La sfârșitul anului 2022, Lenonia a introdus o nouă legislație potrivit căreia șoferii aflați cu 1,5 mg de alcool la 100 ml de sânge – de trei ori limita legală – ar putea avea vehiculele confiscate și scoase la licitație.
Radiodifuzorul public LSM a declarat că țara letonă se luptă cu una dintre cele mai ridicate rate ale consumului de alcool la volan din Europa.
Cele 20 de de mașini confiscate pe care statul a promis să le predea în fiecare săptămână lui Twitter Convoy, pentru a fi trimise în Ucraina, vor testa limitele operațiunii sale care ar fi, în mare parte, voluntare.
„Nimeni nu se aștepta să existe atât de mulți șoferi care să se urce băuți la volan. Nici nu pot vinde mașinile la fel de repede precum beau oamenii. Deci, de aceea am venit cu această idee, să le trimitem în Ucraina.”, a spus Poznaks, conform sursei citate.