Tu știi ce se întâmplă dacă mănânci usturoi după ce ai băut alcool și sufli în alcooltest? Un agent de poliție a spulberat mitul potrivit căruia poți să sfidezi datele raportate de aparatul cu care oamenii legii verifică starea de ebrietate a participanților la trafic. Iată detaliul pe care trebuie să-l cunoască toți șoferii din România!
În România, Codul Rutier prevede o limită de 0, 40 g/l alcool pur în aerul expirat, o cantitate echivalentă cu 0, 8 g/l alcool pur în sânge. În cazul în care un șofer este supus evaluării oamenilor legii și se depistează o valoare a alcoolului ce depășește limita anterior precizată, acesta va trebui să răspundă penal.
În cazul în care vrei să fii sigur că alcoolul din sânge nu depășește valorile legale, este recomandat să investești într-un aparat alcooltest de calitate, cu care să te testezi înainte să fii supus evaluărilor agenților de poliție sau, mai rău, înainte de a fi implicat într-un eveniment auto neplăcut.
Un alcooltest este un aparat cu care poți să măsori cantitatea de alcool în aerul expirat. Dacă este de calitate, acesta te va ajuta să identifici concentrația de alcool pe care o ai în sânge. Există un mit ce a căpătat multă popularitate în spațiul public, în mod deosebit în rândul șoferilor, în baza căruia unii ar putea să fie tentați să creadă că pot scăpa nesancționați.
Se spune că anumite substanțe sau produse pot să mascheze alcoolul, influențând rezultatele raportate de alcooltest. Dacă mănânci mentă, ceapă sau usturoi după ce bei alcool, ai putea să sfidezi datele afișate de aparat, potrivit mitului amintit. Lucrurile nu stau tocmai așa, după cum a arătat un polițist.
Tavi Perțea a realizat un material în care a verificat dacă teorii precum cea expusă mai sus sunt reale. Tavi Perțea a explicat că experimentul realizat este unul de divertisment, nu unul științific, astfel încât rezultatele pot să varieze pe fondul mai multor factori. Iată, totuși, ce a descoperit!
Mitul îmbrățișat de mulți participanți la trafic este fals, demonstrează agentul de poliție. Într-o seară, Tavi Perțea a consumat pălincă, după care a mâncat usturoi. Mai târziu, și-a testat concentrația de alcool din sânge cu ajutorul unui alcooltest. Aparatul a indicat o valoare pozitivă de 0, 91 g/l alcool pur în aerul expirat.
În același material, polițistul a băut un pahar de vin, după care a mestecat pătrunjel, despre care se spune că poate influența identificarea corectă a alcoolului din sânge. Când a suflat în alcooltest, aparatul a indicat o valore de 0, 33 g/l alcool pur în aerul expirat.