Postul Paștelui, cunoscu și ca Postul Mare sau Păresimile, este cel mai important, lung și aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Durează 40 de zile și se încheie înainte de Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. Postul Paștelui este însoțit de o serie de tradiții și obiceiuri, dar despre toate acestea și multe alte, afli în continuare.
Postul Paștelui sau Postul Mare, numit astfel deoarece este cel mai lung și mai important dintre toate posturile de peste an, începe în prima parte a lunii martie, cu 40 de zile înainte de Paște, după cum este tradiția.
În 2022, Paștele pică pe 24 aprilie, ceea ce înseamnă că Postul Paștelui, care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei, începe luni, 7 martie.
Postul Mare se încheie vineri, înainte de Sâmbăta lui Lazăr, urmată de Duminca Floriilor, considerate praznice aparte. Ulterior, creștinii intră în Săptămâna Patimilor, încadrată într-un regim și mai aspru de postire.
Postul Paștelui reprezintă o perioadă de pregătire spirituală și trupească pentru Praznicul Învierii lui Iisus Hristos, care va avea loc pe data de 24 aprilie.
De menționat că luna aceasta, mai exact pe 27 fabruarie, este Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui. Începând cu săptămâna imediat următoare și până pe 7 martie, creștinătatea poate consuma produse lactate, motiv pentru care se mai numește și Săptămâna Albă.
Citește și: Cum se calculează, de fapt, data Paștelui Ortodox. De ce se schimbă în fiecare an
După cum aminteam și mai sus Postul Paștelui este însoțit de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, iar poate cea mai importantă dintre ele este că, timp de 40 de zile, cât ține postul, nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, prin rugăciune şi gânduri bune.
Așadar, în decursul acestor săptămâni, credincioșii nu consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi și, potrivit orândurilor bisericești, nu se fumează și nu se consumă alcool.
Postul nu înseamnă însă doar reținerea totală de la anumite alimente și băuturi, având și un scop moral și religios. Prin urmare, creștinii sunt indicați să renunțe la gândurile necurate, la pofte, patimi sau fapte rele.
De asemenea, în această perioadă este indicată și o slujbă se sfințire a casei. În Postul Paștelui se fac și rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care locuiesc în ea. Nunțile sunt interzise pe toată perioada celor 40 de zile.