Toți pensionarii din România vor începe să primească pensiile pe card din 2019, afectând semnificativ volumul de activitate pe care îl desfășoară Poșta Română, mai ales în mediul rural.
Pensionarii din mediul urban se vor bucura să afle că primesc pensiile pe card, având în vedere că există bănci la fiecare colț de stradă, iar majoritatea magazinelor pe care le întâlnești în orașe îți oferă posibilitatea achitării cumpărăturilor cu cardul.
Din păcate, aceeași veste va fi una foarte tristă pentru oamenii de la țară. Prea puține băncii au sedii în mediul rural și este aproape imposibil să-și pună bancomate.
Noua măsură anunțată de Ministerul Finanțelor Publice este de fapt o măsură economică și va genera aproximativ 600 milioane de lei. Acești bani erau cheltuiți anual pentru expedierea banilor de către Poșta Română.
Teodorovici a afirmat că, într-o lume ideală, cei 600 de milioane de lei ar putea fi distribuiți administrațiilor locale pentru investiții.
În final, nouă măsură va afecta aproximativ trei milioane de pensionari de pe teritoriul țării noastre, iar contractul cu Poșta Română va înceta. În România există aproximativ 5 milioane de pensionari.
Dintre aceștia, aproximativ 1,7 milioane își încasează deja pensiile pe card. Pentru a sporii adopția cardurilor, Teodorovici a anunțat că vor fi oferite bonusuri celor care vor alege această soluție de a-și primi pensia.
În plus, este foarte important de reținut că tranzacțiile cu cardul efectuate de pensionari nu vor fi însoțite de comisioane.
„Sunt destul de puţini pensionari care primesc pensia pe card, inclusiv la oraş. Va fi foarte greu, mai ales pentru pensionarii de la ţară cu un nivel mai redus de educaţie să se descurce cu sistemul bancar.
Problema asta s-a pus şi atunci când s-a trecut la plata salariilor pe card. Dar atunci trecerea s-a făcut destul de uşor, oamenii au reuşit să se adapteze. Era vorba însă de o populaţie de alte vârste şi numai din mediul rural. O altă problemă e cum o să se facă trecerea de la poştaş la card. Ar trebui să există o anumită perioadă de tranziţie, astfel încât pensionarii să poată să-şi deschidă conturi.
Băncile vor veni în întâmpinarea pensionarilor“, a explicat, pentru „Adevărul“, sociologul Mircea Kivu.
În final, singurele care vor avea de câștigat în urma acestei măsuri sunt băncile. „Mă gândesc că băncile vor avea cel mai mult de câştigat. Probabil că băncile vor amplasa bancomate în anumite localităţi rurale. Unele bănci au deschise deja sucursale. CEC-ul avea filiale cam în fiecare comună“, a mai spus sociologul.