Pensionarii, la mila PSD: de ce ar avea milioane de români pensii mai mici

Pensionarii, la mila PSD: de ce ar avea milioane de români pensii mai mici
FOTO Attila Schmidt / Flickr

Un proiect de lege pentru pensii taie din vechime. Aproximativ 40% din beneficiari ar fi afectați, ceea ce înseamnă circa două milioane de angajați din România.

În noul proiect de lege a pensiilor, stagiul de cotizare este definit drept perioada pentru care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Neplata acestor contribuții se reflectă într-o vechime mai mică. Asta chiar dacă poate să nu fie vina angajaților, ci a angajatorilor.

La acest moment, sindicaliștii vor să fie stipulat clar în lege ca statul să acopere diferențele. În egală măsură, economiștii consideră că asta va duce la subvenționarea indirectă de la cei care își plătesc corect taxele.

În acest moment, statul acoperă diferența. Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat că două milioane de români erau în această situație în 2017. Asta înainte de trecerea contribuțiilor la angajați, a informat Libertatea.

Anul pentru care PSD se pregătește cu noua lege este 2021. „Toată lumea va trebui să aibă contribuţiile datorate şi plătite, ca să i se recunoască vechimea la pensie. Dacă nu, nu va mai beneficia la pensie de calculul anilor pentru care nu s-au plătit contribuţiile respective”, a declarat Olguța Vasilescu.

Tot sindicatele cer ca reținerea la sursă a contribuțiilor și nevirarea lor să redevină infracțiune. În 2015, Curtea Constituțională a decis că prevederea anterioară încalcă legea fundamentală a țării.

De cealaltă parte, ministrul Muncii a declarat că redefinirea nu poate fi inclusă în legea pensiilor. Aceasta trebuie inclusă în Codul Fiscal.

Sursa: Libertatea