Post Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce este interzis să faci în această perioadă

Post Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce este interzis să faci în această perioadă
Post Sfintii Petru si Pavel 2022

Post Sfinții Petru și Pavel 2022. Calendarul Ortodox menționează în ce perioadă pică Postul Sfinților Petru și Pavel, un post cunoscut în rândul credincioșilor și ca Postul Sânpetrului. Biserica Ortodoxă Română a rânduit Postul Sânpetrului în cinstea celor doi apostoli menționați în Biblie. Iată ce este interzis să faci în această perioadă.

Post Sfinții Petru și Pavel 2022: când începe Postul Sânpetrului

În Calendarul Creștin Ortodox, între 20-28 iunie, este menționat Post Sfinții Petru și Pavel 2022. Anul acesta, Postul Sfinților Petru și Pavel se încheie, după cum se poate vedea, chiar înainte de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, prăznuită în data de 29 iunie.

Se știe că Postul Sânpetrului nu are o durată fixă de timp, iar asta pentru că începutul postului depinde de data în care este stabilit Paștele. În mod tradițional, în lună de după Duminica Tuturor Sfinților, mai precis în prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh, începe și perioada de Post Sfinții Petru și Pavel.

Postul Sfinților Petru și Pavel sau Postul Sânpetrului este considerat unul dintre cele mai importante posturi din Calendarul Creștin Ortodox, însă, cu toate acestea, nu este chiar atât de strict ca Postul Paștelui. Astfel, durata pentru Post Sfinții Petru și Pavel 2022 este numai nouă zile.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Post Sfinții Petru și Pavel 2022: ce e interzis să faci

Ca în orice altă perioadă de Post, și în perioada de Post Sfinții Petru și Pavel 2022 sunt anumite rânduieli pe care credincioșii le respectă. Spre exemplu, în Postul Sânpetrului nu se fac nunți, nu se fac botezuri, nu se fac cumetrii.

Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 nu este o perioadă însoțită de nicio petrecere, întrucât Biserica spune că în aceste zile nu se cântă și nici nu se dansează. Tot rânduiala Bisericii spune că în Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 nu se bea alcool și nu se fumează.

Totodată, în zilele de luni, miercuri și vineri, din Post Sfinții Petru și Pavel 2022 este obișnuit a se consuma alimente fără ulei. În zilele de marți și joi din Post Sfinții Petru și Pavel 2022 este dezlegare la hrana gătită cu ulei. De asemenea, în zilele de sâmbătă și duminică se poate consuma pește.

De precizat este că dezlegarea la pește în Postul Sânpetrului 2022 are loc pe data de 24 iunie 2022, zi în care se sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Există dezlegare la pește și în zilele de luni, marți sau joi, în momentul în care este o sărbătoare a unui sfânt cu doxologie mare.

Sfintii praznuiti in Calendar Ortodox iunie 2022
Sfintii praznuiti in Calendar Ortodox iunie 2022

Calendar ortodox iunie

1 M Odovania praznicului Învierii Domnului; Sf. Iustin Martirul și Filosoful și cei impreună cu ei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
2 J (†) Înălțarea Domnului (Ispasul); Ziua Eroilor; †) Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Ier. Nichifor, patr. Constantinopolului (Nu se fac nunți)
3 V Sf. Mc. Luchilian, Ipatie și Paula fecioara (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
4 S †) Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel; Sf. Ier. Mitrofan, patr. Constantinopolului; Sf. Mironosițe Maria și Marta, surorile Dreptului Lazăr
5 D Sf. Sfințit Mc. Dorotei, ep. Tirului; Sf. Mc. Apolon și Leonid
Duminica a VII-a după Paști (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic); Ap. Fapte XX, 16-18; 28-36; Ev. Ioan XVII, 1-13; glas 6, voscr. 10
6 L Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, eg. M. Dalmaților; Sf. Cuv. Visarion
7 M Sf. Sfințit Mc. Teodot, ep. Ancirei; Sf. Mc. Zenaida
8 M † Sf. Mc. Nicandru și Marcian; Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Teodor Stratilat (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
9 J Sf. Ier. Chiril, arhiep. Alexandriei
10 V Odovania praznicului Înălțării Domnului; Sf. Mc. Alexandru și Antonina; Sf. Sfințit Mc. Timotei, ep. Prusiei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
11 S Sf. Ap. Bartolomeu și Barnaba; Sf. Ier. Luca, arhiep. Crimeei (Pomenirea morților- Moșii de vară) (Nu se fac nunți)

Ce sfinți sărbătorim în iunie

12 D (Nu se fac nunți) (†) Pogorârea Sf. Duh (Cincizecimea sau Rusaliile); Duminica a VIII-a după Paști; Ap. Fapte II, 1-11; Ev. Ioan VII, 37-53; VIII, 12
13 L (†) Sf. Treime (Nu se fac nunți)
14 M Sf. Prooroc Elisei; Sf. Ier. Metodie Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului
15 M Sf. Prooroc Amos; † Sf. Mc. Isihie; Fer. Augustin și Ieronim (Harți)
16 J Sf. Ier. Tihon, ep. Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, ep. Apoloniadei
17 V Sf. Mc. Manuil, Savel, Ismail, Inochentie și Felix (Harți)
18 S Odovania praznicului Pogorârii Sf. Duh; Sf. Mc. Leontie, Ipatie și Teodul; Sf. Cuv. Erasm
19 D Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare (Lăsatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru și Pavel)
Duminica I după Rusalii (a Tuturor Sfinților); Ap. Evrei XI, 33-40; XII, 1-2; Ev. Matei X, 32-35; 37-38; XIX, 27-30; glas 8, voscr. 1
20 L Sf. Sfințit Mc. Metodie, ep. Patarelor; Sf. Ier. Calist, patr. Constantinopolului (Începutul Postului Sf. Ap. Petru și Pavel) (Post. Nu se fac nunți)
21 M Sf. Mc. Iulian din Tars și Afrodisie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Când e cruce în calendarul lunii iunie

22 M †) Sf. Ier. Grigorie Dascălul, mitr. Țării Românești; Sf. Sfințit Mc. Eusebiu, ep. Samosatei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 J Sf. Mc. Agripina; Sf. Sfințit Mc. Aristocleu, pr. (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 V (†) Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele); † Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; † Sf. Ier. Niceta de Remesiana; (Dezlegare la ulei vin și peste. Nu se fac nunți)
25 S Sf. M. Mc. Fevronia; Sf. Mc. Orentie și frații săi; Sf. Mc. Livia (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
26 D Sf. Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ier. Ioan, ep. Goției (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a II-a după Rusalii (a Sf. Români; Chemarea primilor Apostoli; Lumina faptelor bune si marturisirea lui Hristos); Ap. Romani II, 10-16; Ev. Matei IV, 18-23; glas 1, voscr. 2
27 L Sf. Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mironosiță Ioana (Post. Nu se fac nunți)
28 M Aducerea moaștelor Sf. Mc. Doctori fără de arginți Chir și Ioan; Sf. Mc. Papias (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
29 M (†) Sf. Ap. Petru și Pavel (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
30 J † Soborul Sf. 12 Ap.; †) Sf. Ier. Ghelasie de la Râmeț