Postul Petru și Pavel 2021. Ce nu e bine sub nicio formă să faci în acest post

Postul Petru și Pavel 2021. Ce nu e bine sub nicio formă să faci în acest post
Postul Petru și Pavel 2021. Ce nu e bine sub nicio formă să faci în acest post

A început postul Sfinților Petru și Pavel, numit în popor și Postul Cincizecimii, care durează 7 zile. Creștinii respectă obiceiuri și tradiții în tot acest timp, iar postul sfinților Apostoli are o durată diferită, de la an la an.

Postul Petru și Pavel 2021

De obicei, acest post ar trebui să înceapă luni, după Duminica Tuturor Sfinților. În momentul în care Învierea este sărbătorită mai târziu de 1 mai, postul Sfinților Petru și Pavel se scurtează.

Sfântul Sinod a stabilit că este necesară o perioadă de post de minim 7 zile. În 2021 vor fi 4 zile cu dezlegare la pește din totalul de 7 zile. Iată care sunt zilele cu dezlegare la pește:

22 iunie – Sfântul Grigore Dascălul

24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătoru

26-27 iunie – zile de sâmbătă și duminică.

Tradiții și obiceiuri în postul sfinților Petru și Pavel.

Pe toată durata postului sunt interzise nunțile, iar femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului.

În cazul femeilor tinere, vârstnice și la sărbătoarea Sfântului Ilie, această interdicție este ridicată. Lucru care se va întâmpla pe 23 iunie.

În plus, este interzisă organizarea de petreceri. Cei care țin post trebuie să mănânce cereale, salate, fructe și legume.

Totodată, pe 22 iunie sunt sărbătoriți următorii sfinți:

• Sfântul Grigorie Dascălul;

• Sfântul Mucenic Eusebie;

• Sfântul Alban, primul mucenic din Anglia;

• Sfinții Mucenici Zinono și Zinas;

• Sfântul Mucenic Pombian;

• Sfântul Mucenic Galation;

• Sfânta Mucenică Iuliana și Satornin, fiul ei;

• Sfântul Paulin, episcop de Nola.

În post este bine să te abții de la carne, ouă și lactate. Creștinii trebuie să se abțină de la gânduri necurate, petreceri, patimi sau fapte rele.

Rugăciune pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin”, este una din cele mai puternice rugăciuni către Sfinții Petru și Pavel.