Ți-ai propus ca în această iarnă să ai cămara plină cu bunătăți? Ei bine, atunci varza murată nu ar trebui să lipsească de pe raft. Haide să vede, așadar, ce ingrediente trebuie să adaugi pentru a obține cele mai bune rezultate. Pont de la Gina Bradea.
Fără doar și poate, varza murată este nelipsită din cămara gospodinelor din România, fiind totodată una dintre cele mai apreciate murături. Evident, pentru ca aceasta să iasă perfect, legumele pe care le folosești trebuie să fie proaspete, sănătoase și să nu prezinte pete. Haide să vedem, în continuare, de ce ingrediente ai nevoie pentru a pune varză la murat.
Dar mai întâi, este important să știi ce tip de varză să alegi. Ei bine, gospodinele iscusite o recomandă pe cea de toamnă, cu frunze fine și nervuri mai subțiri, în mărimi potrivite, cât să intre pe gura butoiului, dar mai plate, nu rotunde.
Ingrediente:
Pentru început, se curăță varza de frunzele pălite de deasupra, după care se spală și se trece la curățarea cotorului din interior, cu un cuțit bine ascuțit. Ideal ar fi să nu se taie varza în bucăți atunci când se pune în butoi, astfel că varza ar trebuie să fie mică spre medie.
În continuare, în fiecare gaură rămasă de la cotor, se pune cam o linguriță rasă de sare de murături, pentru că aceasta va ajuta la o înmuiere mai rapidă. Apoi, se pun verzele în butoi, cele mai mari la fund, cele mai mici deasupra. Gina Bradea recomandă să lași deoparte 3-4 verze, necurățate și să le adaugi în zilele următoare. Vei vedea că cele deja puse se vor înmuia și așeza mult mai bine.
Se completează apoi butoiul cu apă rece, până aproape se umple butoiul. și se adaugă 20 g de sare la fiecare litru. În mod normal, se folosesc 30-35 g de sare, dar s-a pus deja puțină sare în fiecare varză, astfel că se mai reduce din cantitate în acest caz (amestecul de apă și sare se face, desigur, înainte, într-o găleată gradată).
La final, adaugă o crenguță de busuioc pentru a evita băloșirea. Desigur, murăturile vor trebui pritocite.
Tips: – pentru o culoare galbenă, frumoasă, poți adăuga în butoi gutui sau porumb, sau sfeclă roșie, pentru culoarea roz.
– se mai pot pune și bete de mărar sau semințe de chimen.
Citește și: Când se pune varza la murat pentru iarnă. Trucul pe care toate gospodinele îl folosesc