Platforma IMGB are o istorie, comunistă este adevărat, dar a fost una din cele mai mari platforme industriale ale Capitalei. O mare companie de investiții a cumpărat cea mai mare platformă industrială din București pentru un proiect imobiliar.
Platforma IMGB (Intreprinderea de Masini Grele București) a fost înființată în 1963 . S-a vrut a fi o companie de prelucrare a mașinilor grele și a fost preluată de grupul sud-coreean Doosan Heavy Industries and Construction în 2006.
În 1998, în plină privatizare, platforma IMGB era preluată de firma anglo-norvegiană Kvaerner. Compania plătea la acel moment aproximativ 60 de milioane de dolari. Opt ani mai târziu, odată cu declararea falimentului celor de la Kvaerner, Coreenii de la Doosan preiau pachetul de control al IMGB după ce compania ajunsese în faliment.
Doosan, în următorii cinci ani, face investiții masive de aproximativ 100 de milioane de euro în retehnologizarea companiei. După acest moment fabrica de utilaj greu ajunsese în 2010 la afaceri de 100 de milioane de dolari.
Astăzi aflăm că Doosan IMGB este vândută către o companie de investiții, care îi va schimba destinația. Noul prorpietar va dezvolta aici un proiect imobiliar de mare anvergură.
Compania care a preluat de la Doosan platforma de la IMGB, este SIF Banat-Crișana (SIF1). Este o companie de investiții listată la Bursa de Valori București. Cele două părți au semnat, vineri, pe 4 septembrie, cumpărarea celei mai mari platforme industriale din București, Doosan IMGB.
Prin această cumpărare SIF Banat-Crisana va prelua 99,92% din acțiunile Doosan IMGB de la grupul sud-coreean Doosan pentru o sumă nedivulgată. Tranzacția va trebui aprobată de Consiliul Concurenței, înainte ca aceasta să fie finalizată.
Consilierii SIF Banat-Crisana pentru această afacere sunt firma de avocatură locală Biris Goran și firma de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate. Acest lucru sugerează că compania intenționează să utilizeze platforma industrială pentru dezvoltarea imobiliară.
Pierderea netă a Doosan IMGB s-a extins la 278 milioane lei (57 milioane euro) în 2019, comparativ cu o pierdere netă de 25 milioane lei la sfârșitul anului precedent. Cifra de afaceri a scăzut cu 10% anual la 222,4 milioane lei în 2019. Datele au fost făcute public de către Ministerul de Finanțe. Compania a închis anul trecut cu 309 de angajați, comparativ cu 409 la sfârșitul anului 2018, mai arată datele.
Societatea de Investiții Financiare (SIF) Banat-Crișana a fost înființată în 1996 ca o societate pe acțiuni română cu capital privat. Societatea este succesorul Fondului de proprietate privată I (FPP) Banat-Crișana.