Despre eșecurile lui Vladimir Putin pe câmpul de luptă s-a vorbit foarte mult, însă noile informații sunt menite să agite din nou apele. În ciuda susținerii pe care Volodimir Zelenski o primește din partea partenerilor occidentali, planurile liderului rus par să se extindă pe termen mai lung, astfel că în viitor, lucrurile pot lua o turnură radicală, iar Rusia poate „recâștiga controlul”, au avertizat americanii de la Institutul pentru Studiul Războiului.
Rusia este arătată cu degetul de întreaga lume după eșecurile înregistrate în primele luni ale invaziei în Ucraina, astfel că s-a pus la îndoială atingerea obiectivelor pe care Vladimir Putin și le-a propus. Astfel că, Rusia a eșuat atât în ocuparea mai multor orașe din Ucraina, cât și în „denazificarea” și „demilitarizarea” țării vecine. De asemenea, liderul rus a dorit să evite extinderea NATO, lucru care nu s-a întâmplat, ci mai mult, două state cunoscute pentru neutralitatea lor istorică, Finlanda și Suedia, au solicitat de urgență aderarea la NATO.
Drept urmare, privind de la distanță, planurile lui Putin au eșuat, însă acesta nu a renunțat nicio secundă să lupte, amenințând adeseori că, dacă va fi nevoie pentru a câștiga, va folosir inclusiv arma nucleară.
Mai mult, toate acțiunile Rusiei de a slăbi puterea Ucrainei și de a viza infrastructura critică nu au făcut altceva decât să crească sprijinul Occidentului față de țara invadată, primind astfel mai mult armament greu folosit pentru apărarea împotriva atacurilor rusești. Analizând eșecurile Rusiei, Putin nu ar avea nicio șansă de izbândă, mai ales că nu de puține ori, armata rusă a fost ironizată din cauza armelor și gloanțelor vechi din perioada sovietică folosite inclusiv în război.
Chiar dacă Ucraina a recuperat mai mult de jumătate din teritoriile cucerite sau anexate cu forța de Rusia, Vladimir Putin nu are de gând să renunțe la obiectivele sale propuse înainte de război. Astfel că, în ciuda tuturor alianțelor care se împotrivesc agresiunii rusești, planurile dictatorului par să rămână în picioare, astfel că, în următoarele 6 luni, acesta își va continua agresiunile până la atingerea acestora, avertizează americanii de la Institutul pentru Studiul Războiului.
Aceeași sursă a avertizat că, cel mai probabil, Vladimir Putin caută „să desfășoare o acțiune decisivă în următoarele șase luni” cu scopul de a recâștiga controlul asupra Ucrainei.
Mai mult, pentru a-și atinge obiectivele, armata lui Putin își schimbă tipul de abordare a Rusiei față de război și pune la punct mai multe linii de efort. ISR a mai avertizat că în ultima perioadă au fost observate agresiuni suplimentare în Ucraina, cât și planuri de extindere ale armatei, în timp ce Putin pregătește formarea de noi divizii și creșterea vârstei de recrutare.
Grupul de reflecție american susține totodată că efortul Rusiei de a se pregăti pentru o acțiune strategică decisivă în 2023 nu se exclude reciproc cu eforturile Kremlinului de a crea condițiile pentru un război prelungit.