Vestea că facturile la gaze și lumină vor crește în această iarnă i-a îngrijorat pe români, aceștia făcând tot posibilul să facă economii. Iată care sunt plantele care te vor ajuta să plătești cât mai puțin la curent.
Pe lângă plantele care înfrumusețesc apartamentul, împrospătează camera și oferă un parfum discret și plăcut, iată că oamenii de știință au pus problema unor anumite plante care te ajută să reduci factura la energia electrică, în special în sezonul rece, atunci când utilitățile cresc.
Puțini români știu că anumite plante de apartament ar putea fi folosite pe post de corpuri de iluminat. Deși pare extravaganat, oamenii de știință lucrează la crearea unor plante care, în viitor, ar putea înlocui becurile, ledurile și diferite alte corpuri de iluminat.
Tehnologia prin care acest lucru va fi posibil se bazează pe plasarea unor nanoparticule aproape de suprafața frunzelor. Cu alte cuvinte, aceste particule luminoase extrem de mici, invizibile ochiului uman, vor putea fi reîncărcate de mai multe ori. Important de știut este că o sarcină electrică de la o lumină LED ce durează 10 secunde va fi suficientă pentru ca planta să lumineze preț de câteva minute bune.
„Am dorit să creăm o plantă ce emite lumină cu particule care vor absorbi lumina, vor stoca o parte din aceasta și o vor emite în mod gradual. Acesta este un avans major pentru iluminatul bazat pe plante”, a declarat Michael Strano, inginer chimic la Universitatea MIT din Statele Unite ale Americii.
Potrivit cercetătorilor, plantele de apartament care au trecut testul și vor putea fi modificate pentru a putea lumina încăperile sunt busuioc, bănuței, urechea elefantului,tabac și năsturel.
Oamenii de știință de la MIT au creat aceste plante luminoase prin instalarea unor fotoni, capacitoare pentru stocarea luminii, ce pot fi eliberați apoi în timp.
„Crearea de lumină ambientală cu energia chimică regenerabilă a plantelor vii este o idee îndrăzneață. Trebuie să avem o lumină intensă, livrată sub formă de pulsuri timp de câteva secunde, iar apoi putem să o încărcăm.
Am arătat, de asemenea, că putem folosi lentile mari, precum lentilele Fresnel, pentru a transfera lumina amplificată pe o distanță de peste 1 metru. Acesta este un pas bun în direcția dezvoltării luminii la o scară pe care oamenii o pot folosi”, a explicat un alt specialist de la MIT, Pavlo Gordiichuk.