Ce plante te ajută să îți recapeți mirosul. Trebuie știut faptul că îndeosebi la începutul primăverii, mulți se confruntă cu situația de a-și pierde simțurile de miros și de gust. Ce trebuie făcut.
Specialiștii europeni susțin că oamenii pot percepe aproximativ 10.000 de arome diverse. Dar când procesul este perturbat de anumiți factori, atunci intervin și tulburările olfactive. Însă capacitatea sau, mai bine, zis, incapacitatea de a mirosi, afectează și abilitatea de a gusta. Prin urmare, fără simțul mirosului, papilele gustative pot detecta doar câteva arome, fapt care afectează, evident, calitatea vieții.
De menționat este că specialiștii cred că se poate pierde mirosul ca urmare a unor afecțiuni precum viroze respiratorii, traumatisme craniene, rinită alergică acută sau cronică, sinuzită, dar și deviație de sept. Dar pierderea mirosului poate constitui și un semnal ce anticipează instalarea unor boli mai delicate precum diabetul, depresia, Alzheimerul, Parkinsonul sau o afecţiune hepatică.
Deși în astfel de caz se recomandă consultarea unui medic specialist, trebuie să știi că mai există și câteva remedii naturiste la care se poate apela cu succes. Este vorba despre tratamentul intern și extern cu Bitter suedez, inhalațiile cu infuzie de mușățel, un cocktail cu plante sau terapia cu suc de lămâie și portocală. Să le luăm pe rând.
Intern: Într-un pahar de 100 ml cu ceai de gălbenele se adaugă câte zece picături de Bitter suedez, care este preparat din 32 de plante. Se bea acest amestec de trei ori pe zi, vreme de o lună.
Extern: Se pun câte cinci picături de Bitter suedez într-un pahar cu 50 ml de apă plată şi se tamponează nările pe interior de trei-patru ori pe zi. Tratamentul se face în paralel cu cel intern.
Se prepară o infuzie dintr-o lingură de muşeţel şi 500 ml de apă şi se respiră deasupra vasului, de la o distanţă de aprox. 30 cm. În timpul acestui tratament, capul trebuie acoperit cu un prosop, în așa fel încât aburul inhalat să-şi facă efectul
Se prepară o infuzie din urzică, anghinare şi gălbenele, a câte o linguriţă din fiecare, şi 600 ml de apă. Se consumă prima ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, iar restul în decursul zilei. Tratamentul trebuie urmat cel puţin două luni.
Se amestecă în părţi egale, zeamă de lămâie, de portocală şi apă. Se toarnă cu pipeta câte două picături din acest amestec în fiecare nară, de trei ori pe zi, un interval de 12 -14 zile.