Plângere penală pe numele lui Raed Arafat! Familia Aurei Ion susține că s-au încălcat regulile

Plângere penală pe numele lui Raed Arafat! Familia Aurei Ion susține că s-au încălcat regulile
Plângere penală pe numele lui Raed Arafat

Sora studentei la Medicină care a murit în accidentul aviatic din munții Apuseni produs în urmă cu 5 ani a depus o plângere penală împotriva lui Raed Arafat. Dosarul se află în acest moment spre judecare la Curtea Supremă, iar familia tinerei susține că avocatul nu a avut acces la probe.

Mariana Ciucă (sora Aurei Ion) susține că datele din dosarul accidentului aviatic din munții Apuseni sunt ținute secrete, în condițiile în care avocatul a cerut declasificarea lor.

„Probele au fost alterate, iar plângerile penale, cât și cererea de recuzare a judecătorului Valentin Horia Șelaru au fost respinse. (…) art. 33 din Legea nr. 182/2002, statuează «interdicția clasificării ca secrete de serviciu a informațiilor care, prin natura sau conținutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucționarea justiției”, a declarat Mariana Ciucă.

De ce a fost depusă plângere penală pe numele lui Raed Arafat

Sora studentei care a murit în accidentul aviatic din munții Apuseni a mai spus că avocatul familiei a cerut punerea în mișcare a acțiunii penale față de Raed Arafat (secretar de stat în MAI și șef DSU), Mircea Dușa (ministrul Apărării) și Grădinaru Dorel (inspector general IGAV).

„Motivarea acțiunii penale este susținută de avocatul Laura Beleca prin faptul că Raed Arafat a fost cel care a dispus intervenția cu aparatul de zbor elicopterul SMURD, aparat ce nu era dotat pentru intervenții în condiții de ceață și pe timp de noapte. Cu toate că, așa cum rezultă din convorbirea telefonică dintre Raed Arafat și operatorul 20 Mureș (fila 15, rândurile 8-13, din vol. 3 de UP) acesta din urmă îl informează pe Arafat despre imposibilitatea elicopterului de a interveni, totuși, Raed Arafat dispune intervenția, deși cunoștea că acest aparat de zbor nu are în dotare funcția de localizare a victimelor şi nici intervenţie în condiţii severe de vreme.

Totodată, am solicitat și citarea lui Grădinaru Dorel, inspector general Inspectoratul General de Aviație al MAI, unul dintre cei care a ordonat intervenția cu elicopterul SMURD, (așa cum rezultă din declarația acestuia aflată la dosarul de UP, conform căreia: «Menționez că zborul de căutare în plafon este interzis. /…/”). Acesta, deși știa că nu se poate efectua intervenția cu elicopterul SMURD din cauza condițiilor meteo, totuși a ordonat deplasarea aparatului de zbor”, a spus Mariana Ciucă.

Ea a adăugat că audierea unor persoane care au legătură cu dosarul s-a făcut în lipsa avocatului familiei, încălcând Codul de procedură penală.

„Dosarul Catastrofei aviatice din Apuseni nu trebuie să fie clasat! Atât pentru noi, pentru familie, cât și pentru societate trebuie să se stabilească cine se face vinovat de moartea victimelor, ce reflectă incompetența autorităților de a ne salva, iar cei vinovaţi să răspundă conform legii!”, precizează familia Aurei Ion.