Procesul Colectiv a fost reluat pe 22 octombrie. Valeriu Mihail Terceanu, judecătorul acestui dosar, s-a pensionat. Prima zi a venit cu o surpriză imensă când vine vorba de acțiunile lui Raed Arafat și ISU.
„Vrem să dovedim acest aspect: că şi infecţiile nosocomiale au contribuit la decesul sau la agravarea stării pacienţilor”, a spus reprezentanta ISUBIF (Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov). Ea a vorbit în numele pompierilor și a echipelor sanitare care au asigurat intevenția în noaptea de 30 octombrie 2015, când a fost incendiul din Colectiv.
Aceasta a solicitat instanţei să depună ca probă un act medical emis pe numele lui Rob Iulian, rănit în incendiul din Colectiv. Actul cuprinde subiectul infecţiilor nosocomiale, care au contribuit la moartea unora dintre pacienții internați post-incendiu.
„Dacă suntem traşi la răspundere pentru nişte sume de bani, ar fi bine să se descopere şi că vina nu e doar a noastră”, a adăugat aceasta, citată de Libertatea. Totodată, a solicitat ca INML să efectueze o expertiză prin care să se stabilească dacă la suferinţele celor răniţi în incendiul din Colectiv au concurat şi infecţiile nosocomiale contactate de ei.
Pe 22 octombrie, judecătorul Mihai Bălănescu a amânat pronunţarea asupra admisibilităţii expertizei solicitate de ISUBIF.
Cătălin Tolontan a scris pe blogul său despre cum acest demers al reprezentantei ISUBIF este prima delimitare clară pe care o are Raed Arafat. El este fondatorul și șeful ISU, dar și cel care a ieșit în noaptea de 30 octombrie, noaptea incendiului din Colectiv, să spună că totul e sub control. Control care s-a dovedit că nu era nicidecum așa.
Pe 25 noiembrie 2015, Gazeta Sporturilor a publicat documente care demonstrau că ISU a știut de felul riscant în care funcționează Colectiv. Ba chiar au și fost acolo în control. În acea perioadă, Raed Arafat n-a vorbit despre asta.
În urma incendiului din Colectiv, 64 de oameni au murit: 27 în incendiu, iar 37 pe paturile spitalelor.