Plăcuțele de înmatriculare suferă o schimbare majoră în România. Anunț important pentru șoferi

Plăcuțele de înmatriculare suferă o schimbare majoră în România. Anunț important pentru șoferi
Placutele de inmatriculare sufera o schimbare majora in Romania Anunt important pentru soferi

Anunț deosebit de important pentru șoferii români. Plăcuțele de înmatriculare pentru mașini vor suferi o schimbare majoră. Toată lumea trebuie să știe asta, pentru a nu avea surprize în momentul în care vrei să-ți cumperi o mașină nouă. Numerele auto nu vor mai fi negre, ci de altă culoare. Astfel, autovehiculele ce vor deține plăcuțe cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de această culoare vor fi mai ușor de identificat.

Ce mașini nu vor mai avea numere de înmatriculare negre

Pe șoselele din România vor circula mașini cu număr de înmatriculare cu litere și cifre de altă culoare decât neagră. Potrivit unui proiect de ordin, este necesară stabilirea condiţiilor privind emisiile de dioxid de carbon pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele, pentru a le putea fi atribuite astfel de plăcuţe de înmatriculare noi.

Plăcuțe auto verzi pentru anumite autoturisme

În curând, vom vedea mașini cu numere de înmatriculare verzi pe străzi. Măsura este necesară pentru a face distincția între autoturismele care emit dioxid de carbon și cele care nu.

„Având în vedere faptul că autovehiculele ce vor deține plăcuțe cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi mai ușor de identificat, în baza acestei identități vizuale, autoritățile vor putea oferi anumite stimulente pentru aceste autovehicule, cum ar fi reduceri de taxe, accesul la benzile de autobuz, intrarea gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare”, prevede proiectul.

Condiții pentru a beneficia de numere verzi

Pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/842, aceste numere de culoare verde vor fi atribuite strict autoturismelor care nu emit CO2, deci autovehiculelor pur electrice și mașinilor alimentate cu hidrogen (cu pilă de combustie).

Astfel, prin Hotărârea Guvernului nr. 1.075/2021 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a OUG a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, vor putea fi atribuite plăcuţe cu număr de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde în funcție de emisiile de dioxid de carbon.

Autoritățile încurajează achiziționarea de mașini electrice

Totuși, este necesară emiterea unui ordin al Ministrului Mediului, apelor şi pădurilor, al Ministrului Afacerilor Interne şi al viceprim-ministrului, al Ministrului Transporturilor şi infrastructurii, pentru stabilirea condiţiilor emisiilor de CO2 pe care trebuie să le îndeplinească mașinile, astfel încât să fie atribuite plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde.

Avantaje financiare și practice

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor oferă 51.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autoturism nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta, potrivit Ordinului ministrului nr. 323/2020 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi.

Acestea fiind spuse, avantajele unei mașini electrice în România sunt atât financiare, cât și practice. Șoferii care cumpără astfel de autovehicule contribuie la reducerea emisiilor de CO2 generate de transportul rutier.