Numerele de înmatriculare se schimbă. Cele noi vor funcţiona ca un ”paşaport verde”

Numerele de înmatriculare se schimbă. Cele noi  vor funcţiona ca un ”paşaport verde”
Ce spune ministrul Transporturilor

Numerele de înmatriculare pentru mașinile din România se schimbă. Autoritățile iau în calcul modificarea plăcuțelor de înmatriculare pentru mașinile din România.

Se schimbă numerele de înmatriculare în România

Proiectul este agreat de Ministerul Mediului împreună cu cel al Afacerilor Interne și presupune ca mașinile electrice să aibă numere de înmatriculare diferite de cele pe benzină sau motorină.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că mașinile electrice vor avea numere de înmatriculare verzi, care vor funcționa ca un pașaport verde, venind cu beneficii pentru proprietari.

Ministrul a spus că există în acest sens un proiect agreat de Ministerul Mediului cu cel al Afacerilor Interne.

Ce este pașaportul verde

„Am făcut această propunere, iar MAI şi domnul ministru Bode susţin această iniţiativă. Guvernul va aproba schimbarea numerelor pentru maşinile nepoluante. Mai mult ca sigur, vor fi numere cu cifre şi litere verzi pe fundal alb.

Eu propusesem invers – fundal verde, cu litere albe. (…) În curând vom avea şi legislaţie. În momentul respectiv o să fie mult mai uşor să acordăm facilităţi acelor maşini, în Bucureşti sau în marile oraşe – începând  de la parcare, accesul în anumite zone – pentru că majoritatea acestor oraşe vor trebui să limiteze în anumite zone accesul masinilor poluante.

Acel număr verde va fi ca un paşaport verde pentru cel care a găsit soluţia şi a avut voinţa de a contribui prin exemplul personal la reducerea poluării”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, citat de news.ro.

Programul Rabla Plus, finanâare de 600 de milioane de lei

El a mai menționat importanța programelor care duc la schimbarea parcului auto al Româniai, Rabla Electric, Rabla Plus.

Programul Rabla Plus are o finanțare de 600 de milioane de lei în momentul de față și s-ar putea ca nici acest buget să nu fie suficient, deși a fost suplimentat.

În plus, companiile doresc să achiziționeze mașini electrici și au discutat cu statul pentru o schemă care să vină în ajutorul acestora.

Cu toate acestea, există o incertitudine privind aceste programe.

„Avem nevoie de predictibilitate şi continuitate. Mobilitatea verde va avea avea o finanţare de 3-4 ori mai mare în următoarea perioadă”, a subliniat Tanczos Barna.