Stăpânii necuvântătoarelor trebuie să aibă mare grijă la detalii. Micuții prieteni din jurul casei le oferă anumite gesturi sau priviri prin care le spun celor iubiți că au nevoie de o schimbare, că le este rău sau că se simt fantastic în compania lor. Ce înseamnă dacă pisica ta se joacă des cu ‘iarba mâței’? Care este efectul pe care îl are planta aceasta asupra animăluțului tău? Toți stăpânii de feline trebuie să știe asta!
Felinele nu se mai satură de această plantă. Ea mai este cunoscută și sub numele de Nepeta cataria, originară din Europa și Asia și înrudită cu menta. Iarba mâței a fost mult timp asociată cu pisicile, așa cum spune și denumirea ei din latină: ,,cataria” înseamnă ,,a unei pisici”.
Specialiștii au susținut după mai multe teste că o pisică din două moștenește sensibilitate la iarba mâței, menifestându-se de la vârsta de trei luni. Secretul atracției către ea vine de la uleiul volatil care se găsește în frunzele, tulpinile și semințele sale.
Efectul se manifestă după câteva adulmecări, moment în care pisica începe să o lingă sau să o roadă ori chiar să se joace în ea și după să își spele blănița. Ea îi creează o stare de euforie care durează aproximativ 10 minute.
Fericirea se manifestă printr-o joacă agresivă pentru unele, iar la altele printr-un calm exagerat. Este utilă în dresajul felinelor.
Mai exact, dacă vrei să îți împiedici prietenul necuvântător să zgârie mobila, freacă zonele dorite cu iarba mâței și vei face anumite spații mai atrăgătoare în ochii lor. Mulți au credința că planta este toxică sau provoacă dependență, dar nu este deloc așa.