28 nov. 2018 | 06:15

Pintea vrea să ne țină medicii în țară cu forța: Ce mai spune Ministrul Sănătății

Știri generale
Pintea vrea să ne țină medicii în țară cu forța: Ce mai spune Ministrul Sănătății

După ce Eugen Teodorovici a făcut valuri prin ideiile sale ”crețe” de a bloca migrația românilor la muncă în străinătate, a venit rândul Sorinei Pintea să sperie medicii rezidenți, proaspăt ieșiți de pe băncile facultăților din țara noastră.

Migrația muncitorilor din țara noastră este o problemă foarte serioasă atât pentru românii care rămân în țară, cât și pentru sectoarele de stat care sunt private de forță de muncă pricepută. Din păcate, când vine vorba de spitalele din țara noastră, Sorina Pintea nu și-a propus să țină medicii în țară prin îmbunătățirea condițiilor de lucru sau prin mărirea salariilor. Soluția ei este una semnificativ mai agresivă și sună mai degrabă a amenințare, decât a proiect de lege.

„Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătății. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil”, a declarat Ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.

Cu alte cuvinte, Pintea vrea să te oblige să rămâi angajat în țară, cel puțin pentru câțiva ani, dacă te-ai aruncat la un rezidențiat pe meleaguri mioritice. Ignorând total motivele pentru care medicii pleacă din țară, Ministrul a venit la înaintare cu argumentul cabinetelor de medici de familie din mediul rural care sunt libere. „În acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate.”

Sorina Pintea a adăugat că anul acesta a fost suplimentat numărul de locuri la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare – medicină de familie şi epidemiologie: „Eu cred că vocaţional s-au înscris doar şase, ceilalţi nu s-au înscris, decât au accesat un loc, pentru că au avut medie mai mică, din cauza salariilor. Mărindu-se salariile mult la medicii specialişti, partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă, dar am precizat de nenumărate ori – vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru. Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiţi decât un medic specialist, de exemplu.”