Peste 7,2 milioane de români sunt contribuabili la pilonul II de pensii. În aproape 12 ani, aproximativ 2,1 milioane de cetățeni au strâns peste 10.000 de lei în conturile personale, iar peste 850.000 au depășit pragul de 20.000 de lei. Acestea sunt datele oferite de Asociația care Reprezintă Administratorii Fondurilor de Pensii.
Dintre cele 13,5 miliarde de lei aflate în prezent în administrare, câștigul net generat de fonduri la pilonul II de pensii a fost de 2,6 miliarde de euro. De asemenea, valoarea comisioanelor reținute de firmele care gestionează pilonul II de pensii a depășit 2,33 miliarde de lei.
75% dintre români cred că pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui menținut, în timp ce 45% spun că au multă și foarte multă încredere în sistemul de pensii private.
„În general, participanții pilonului II au o opinie favorabilă în legătură cu modul în care fondurile de pensii private sunt administrate, românii consideră că pilonul II este o idee bună care trebuie menținută. Sprijinul populației pentru pilonul II a rămas constant și majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR”, a declarat sociologul Monica Alexandru.
Salariul mediu pe economie a crescut în 2019 cu 15%, însă tot mai mulți români susțin că nu pot economisi bani de la o lună la alta. Doar 34% dintre români economisesc cu regularitate, ceea ce înseamnă o scădere cu 45% față de 2018, iar 60% spun că nu pot pune deoparte niciun ban.
Contribuțiile salariaților la pilonul II de pensii sunt acumulate în conturi individuale, gestionate de administratori privați. Munca administratorilor este de a investi acești bani cu scopul obținerii unui profit, de care va beneficia tot contribuabilul, odată ce atinge vârsta pensionării.
În anul în care pilonul II a fost introdus (2008), contributțile au fost făcute obligatorii pentru persoanele angajate cu vârste de până la 35 de ani și opționale pentru persoanele care aveau atunci între 35 și 45 de ani.