26 dec. 2023 | 13:16

Piftia ta nu a ieșit limpede? Ce trebuie să faci pentru cel mai savuros preparat

Diverse
Piftia ta nu a ieșit limpede? Ce trebuie să faci pentru cel mai savuros preparat
Piftia ta nu a ieșit limpede? Ce trebuie să faci pentru cel mai savuros preparat

Piftia este unul dintre cele mai iubite preparate ale iernii, care nu lipsesc de pe masa festivă de sărbători. Majoritatea gospodinelor o pregătesc, dar puține știu să o facă ca la carte. Unora dintre ele nu li se încheagă cum trebuie sau zeama iese tulbure, ceea ce înseamnă că fac o greșeală.

De ce nu iese limpede piftia

Piftia este unul dintre cele mai apreciate preparate, nelipsite de pe masa de Crăciun și de Revelion. Nu este greu de făcut, dar nici ușor, pentru că trebuie să respecți anumite reguli clare, ce te vor ajuta să obții un fel de mâncare perfect.

Piftia, un preparat tradițional românesc, este nelipsită de pe mesele din sezonul rece, mai ales în timpul sărbătorilor de Crăciun și Revelion. Cu toate acestea, puține gospodine cunosc secretul pentru a obține o piftie limpede și cu un gust extraordinar.

Unul dintre secretele esențiale este utilizarea gelatinei alimentare pentru a obține o răcitură clară și limpede. Gelatina reprezintă ingredientul cheie care face diferența în prepararea unei piftii perfecte, deși multe gospodine se feresc să o folosească.

Procesul de utilizare a gelatinei pentru piftie este simplu și eficient. Aceasta poate fi adăugată în timpul fierberii ingredientelor principale, contribuind la obținerea unei texturi gelatinoase consistente și transparente. Gelatina alimentară are capacitatea de a solidifica lichidele și de a conferi piftiei o structură plăcută și fermă.

Pentru a obține o piftie de porc perfectă, selecția atentă a cărnii este esențială. În mod obișnuit, se utilizează picioare, urechi, falcă, rât, limbă și frunte de porc. Un pas crucial pentru a asigura limpezimea piftiei este înmuierea prelungită a bucăților de carne (8-10 ore).

Această practică reduce conținutul de sânge din carne și minimizează formarea spumei în timpul fierberii, rezultând un lichid mai clar. În ceea ce privește spuma, este important să o îndepărtați ori de câte ori apare în timpul fierberii. De asemenea, este esențial să strecurați supa înainte de a o turna în boluri sau farfurii pentru a elimina eventualele impurități.

Cea mai bună rețetă de piftie

Piftia, cunoscută și sub denumirile de „caltabos” sau „racitură” în unele regiuni, reprezintă un preparat tradițional românesc ce utilizează gelatina obținută din oase de porc și alte ingrediente pentru a crea o textură și un gust distinct.

Rețeta tradițională de piftie începe prin pregătirea oaselor de porc, care sunt fierte îndelung în apă însoțită de legume și mirodenii, cu scopul de a obține un bulion bogat în gelatină. Carnea de porc, în special picioarele sau capul, este adăugată pentru a contribui la obținerea substanței gelatinoase caracteristice piftiei.

Află și: Secretul pentru cea mai bună piftie. Trucul genial al gospodinelor, ce carne folosesc

După ce bulionul este pregătit, carnea este îndepărtată de pe oase, separată și adăugată în forme specifice împreună cu lichidul rezultat. Această amestec este lăsat apoi la răcit pentru a se solidifica și a lua forma specifică a piftiei. De obicei, se servește feliată și poate fi acompaniată de muștar, oțet sau ceapă verde. Această tradițională mâncare românească impresionează prin consistența sa gelatinoasă și gustul său autentic.

Ingrediente:

  • 1,3 kg picioare de porc (3 buc)
  • 700 g ciolan afumat (dezosat) sau 1 kg cu os cu tot – poate fi și ciolan crud, neafumat, în funcție de preferințe
  • 500 g carne slabă de porc
  • 3 lingurițe sare
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 3 căpățâni mari de usturoi (cca. 80 g)

Trucuri pentru cea mai bună piftie

Pentru a realiza o piftie de excepție, ingredientele de calitate sunt esențiale. Carnea de porc cu grăsime, precum șoriciul și picioarele, contribuie la consistența și gustul bogat al piftiei. Oasele, precum cele de porc sau pui, adaugă gelatină naturală, esențială pentru textura fermă.

Te-ar putea interesa și: Când se pune usturoiul în piftie, de fapt. Greșeala pe care nu trebuie să o mai faci la răcitură

Curățarea și spălarea atentă a oaselor și a cărnii sunt primii pași cruciali. Alegeți carnea proaspătă și tăiați-o în bucăți potrivite. Oasele trebuie fierte lent pentru a extrage gelatina în mod eficient.

Adăugați la oase și carne condimentele tradiționale precum frunzele de dafin, boabele de piper negr și usturoiul. Procesul de fierbere este esențial pentru a obține consistența gelatinoasă a piftiei. Lăsați oasele și carnea să fiarbă încet, îndepărtând periodic spuma formată la suprafață. Adăugați sare după gust și continuați fierberea până când carnea se desprinde ușor de pe oase.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Anamaria Prodan, parastas de lux. Ce a pus impresara în pungi
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
S-a dat ordin pentru TOATĂ ROMÂNIA. Noile reguli de transport sunt deja în vigoare
Capital.ro
Cele cinci zodii care fac bani frumoși după Paște | Vor da lovitura și scapă de toate problemele financiare
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
O nouă EPIDEMIE în TOATĂ Europa. BOALA care FACE deja RAVAGII
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro