Deși este considerată una din economiile puternice ale Europei, în aceste zile Marea Britanie trece printr-o criză fără precedent, aceasta fiind, defapt, un efect al ieșirii din Uniunea Europeană. Deși ar putea părea ciudat, dar englezilor li s-a impus raționalizarea fructelor și a legumelor, iar marile lanțuri de magazine au rafturile aproape goale. O jurnalistă britanică, aflată în România, a comentat cu amărăciune situația din țara natală, iar ceea ce a găsit în Piața Obor a determinat-o să-i facă reclamă, devenind astfel celebră în Anglia după cele trăite de jurnalistă aici.
Cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie limitează achizițiile de anumite fructe și legume, deoarece lipsa de aprovizionare duce la rafturi goale. Cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie, Tesco, a limitat achizițiile de roșii, ardei și castraveți la trei bucăți per client. Acesta a declarat că această măsură se datorează condițiilor meteorologice nefavorabile de peste mări și că lucrează cu furnizorii pentru a readuce lucrurile la normal.
Asda a mai stabilit o limită de trei articole pentru salată, pungi de salată, conopidă și zmeură, în timp ce Morrisons limitează cumpărătorii la două articole pentru castraveți, salată, roșii și ardei. Supermarketurile cu discount Aldi și Lidl, cu sediul în Germania, au introdus, de asemenea, restricții, iar grupuri precum National Farmers’ Union au avertizat anterior că fermierii britanici se confruntă cu costuri mai mari ale energiei, ceea ce le reduce capacitatea de a cultiva anumite fructe și legume în sere încălzite. Alți fermieri din nordul Europei se confruntă cu probleme similare, în timp ce bolile tomatelor și costurile ridicate ale combustibilului reprezintă alte provocări.
Într-o declarație trimisă prin e-mail, Andrew Opie, director pentru alimentație și sustenabilitate la British Retail Consortium, a declarat că situația a fost agravată de condițiile meteorologice din sudul Europei și din nordul Africii care au perturbat recoltele. Printre condițiile nefavorabile se numără ploile abundente care au afectat Marocul și valul de frig din Spania.
Marea Britanie importă aproximativ 95% din roșii în timpul iernii, iar analiștii spun că o comprimare a ofertei care are ca rezultat costuri mai mari, tendința ca produsele nesezonale să fie populare în Marea Britanie pe tot parcursul anului și provocarea logistică mai mare de a ajunge în țara insulară înseamnă că penuria se manifestă acolo unde nu pare să fie încă în țări precum Franța, Spania, Portugalia și Olanda.
Vezi și: Țara din Europa care nu va mai avea mere și pere. Toate stocurile se vor termina în curând
Guvernul britanic nu a indicat Brexit-ul ca fiind un factor, dând vina pe condițiile meteorologice, cu toate că realitatea este cu totul alta, iar Irlanda, membră a UE, se pare că se confruntă, de asemenea, cu penurii de fructe și legume. Cu toate acestea, Pekka Pesonen, secretarul general al grupului agricol european Copa, a declarat pentru Financial Times că birocrația suplimentară cu care se vor confrunta exportatorii ca urmare a Brexit-ului ar însemna un plus de bătăi de cap care i-ar putea determina să crească prețurile, pe care supermarketurile din Marea Britanie ar putea să nu fie dispuse să le suporte sau să le transfere.
Aflată în România, jurnalista britanică Erica Wagner, cu multe articole publicate în Financial Times, a făcut o vizită în celebra Piața Obor, iar cele descoperite aici au determinat-o să scrie un amplu material, făcând astfel piața celebră în Anglia după cele trăite de jurnalistă aici.
„Mă aflu în Piața Obor, cea mai mare piață de produse din țară, chiar în inima Bucureștiului. Sunt puține lucruri pe care le iubesc mai mult decât o piață europeană – îmi plac în mod deosebit piața Lices din Rennes și piața fermierilor de două ori pe săptămână de pe Dern’sches Gelände din Wiesbaden – iar Obor s-a adăugat acum pe lista mea de preferințe
Nouăzeci de tone de produse proaspete sosesc zilnic aici pentru a fi vândute: fructe și legume la parter, cu zeci de tarabe individuale care se întrec în a expune cel mai luxuriant spanac și cel mai lung praz.
Există miere, ierburi aromatice și nuci aici jos, precum și un automat uriaș care aruncă iaurturi de diferite grosimi. Urcați pe scara rulantă și veți găsi măcelari, producători de brânzeturi și brutari.”, scrie jurnalista britanică Erica Wagner în Financial Times.
Articolul scris de Erica Wagner vine în conextul senariului menționat anterior, britanica menționând faptul că și până în Herson, unul din orașele ucrainene bombardate de ruși există mai multe fructe și legume decât în marile magazine din țara sa natală.
Criza din aceste zile din Marea Britanei, deși autoritățile nu vor să recunoască, se datorează condițiilor impuse de guvernul britanic pentru angajații comunitari după ieșirea din Uniunea Europeană, mai exact o criză acută a șoferilor care transportă marfa din țările europene spre piața locală britanică. Aceeași jurnalistă își încheie articolul într-o notă ceva mai optimistă, scriind că:
„Poate că noul acord dintre Marea Britanie și UE privind normele comerciale care afectează Irlanda de Nord – care are potențialul de a rezolva problema importurilor și a controalelor la frontieră în această țară – este un semn prevestitor de vremuri mai bune. Acestea fiind spuse, nu-mi voi ține respirația.
Mâine voi fi din nou la piață, mirosind primăvara și dorindu-mi ca în Marea Britanie să știm mai bine ce să mâncăm, când și de ce. Mai bine pentru planetă, mai bine pentru noi. Da, trăim în secolul XXI, iar comerțul global este o realitate.
Dar merită să ne străduim să recăpătăm bucuria pe care o simțim atunci când iarna începe să se stingă, când chiar și înțepătura urzicii ne poate înțepa de fericire, spre promisiunea unor arome mai verzi care vor veni. Mulțumesc!”, își încheie editorialul Erica Wagner.