Țara din Europa care vrea să angajeze un milion de oameni! Europa este sub o criză acută de forță de muncă. Cel mai bun exemplu este Marea Britanie, car acum încearcă să atragă mână de lucru, ca urmare a acestei crize. Nici bine nu s-a instalat la cârma guvernului britanic, că Liz Truss caută modalități de a atrage, cel puțin, 1,3 milioane de noi angajați. Aceste măsuri, spun analiștii, ar trebui să se afle în fruntea listei de sarcini a noului guvern din Downing Street. Deși ar putea părea ciudat, dar salariile ajung la peste 10.000 de lei, în bani românești. Conform datelor, la această sumă se adaugă și alte bonusuri.
În aceste zile Marea Birtanie este înghețată ca urmare a decesului Reginei Elisabeta a-II-a, după șapte decenii pe tronul statului britanic. Ultimul act oficial al Suveranei era desemnarea noului prim-ministru în persoana conservatorei Lizz Truss.
Prim-ministrul Liz Truss și noul guvern britanic se pun pe treabă, dar pe agenda economică sunt patru priorități care, în opinia analiștilor, ar trebui să se afle în fruntea listei de sarcini. Odată cu noul guvern, apare șansa de a schimbaceva. Și anume, de a sprijini refugiații, de a acorda prioritate femeilor și de a fi alături de cei care se confruntă cu conflicte și crize.
Liz Truss a preluat în mod oficial funcția de prim-ministru al Regatului Unit de la Boris Johson. Noul guvern, conform analiștilor, are în față un set uriaș de sarcini. Anglia se confruntă cu una dintre cele mai dificile crize economice interne din ultimele decenii, conform datelor publicate de guvernul britanic. Analiștii britanici spun că este nevoie ca noul guvern să se concentreze pe crearea de noi locuri de muncă.
Numărul de concedii de odihnă a ajuns la cel mai scăzut nivel din acest an. Numărul persoanelor care se bazează pe acest program scăzând la 3,4 milioane. Asta obligă noul guvern la noi măsuri importante.
Aceleași date artă că șomajul din Marea Britanie atinge cel mai scăzut nivel din 1974. Cu toate astea, analiștii spun că boom-ul locurilor de muncă se estompează.
Rata șomajului a scăzut la 3,6% în cele trei luni până în iulie, a anunțat Oficiul Național de Statistică. Economiștii, conform Reuters, se așteptau ca aceasta să se mențină la 3,8%.
Asta creează premizele unor angajări din rândul refugiaților, inclusiv a refugiaților români aflați pe teritoriul Marii Britanii. De altfel, una din aceste sarcinile noului guvern este să creeze locuri de muncă.
Job-uri care să stabilească direcția pieței muncii pe măsură ce se face tranziția către o economie cu înaltă calificare și emisii reduse de carbon. Asta înseamnă cel puțin 1,3 milioane de locuri de muncă nou create.
Mergând mai departe, pe premiza sprijinului pentru refugiați, ar însemna locuri de muncă pentru cei care astăzi trăiesc în Regatul Unit.
Actualul context, și ținând cont de numărul de refugiați români din Marea Britanie, este o oportunitate importantă pentru românii de aici. Conform datelor la zi, angajatorii, mai ales cei din lanțurile de aprovizionare din magazine, din depozite şi logistică, oferă salarii atractive.
De exemplu, unul din marii retaileri britanici oferă salarii de 80 de lire pe zi. Asta înseamă aproximativ 500 de lei pe zi. Mergând mai departe, sumele ajung la 400 de lire pe săptămână, adică aproximativ 2oo de lei bani în mână.
Datele mai arată că salariile pot ajunge la 1.600 lire sterline la 4 săptămâni si probabil în jur de 1.850 de lire sterline cu alte 3 zile lucrate, plus bonusurile aferente, de masă, etc.
La un calcul simplu, constatăm că un român poate ajunge la aproximativ 9 mii de lei salariul, la 4 săptămâni. Acesta ar putea ajunge la aproape la 10.482 lei, la care se adaugă bonusurile, ținând cont de datele de mai sus.
Reamintim că în 2021 erau peste un milion de români care au aplicat la schema de stabilire a UE. Prin intermediul acesteia românilor le era permis să trăiască și să lucreze în Regatul Unit după Brexit.
Prin comparație, populația rezidentă a României era de 19,3 milioane de locuitori în ianuarie 2020. Ppulația Regatului Unit era de 67,1 milioane de locuitori la jumătatea anului 2020, potrivit celor mai recente date oficiale.
Până la 30 iunie 2021, autoritățile britanice au primit 6,015 milioane de cereri în cadrul EU Settlement Scheme, dintre care 5,446 milioane au fost depuse de cetățeni UE, potrivit statisticilor oficiale.