Petrecerea cu lăutari de zeci de mii de euro în trenul regal al României. Casa Regală a reacționat dur

Petrecerea cu lăutari de zeci de mii de euro în trenul regal al României. Casa Regală a reacționat dur
„Atingerea adusă valorilor istorice prin închirierea Trenului Regal”

Pe rețelele de socializare, cât și în media, se vorbește de un eveniment ce va avea loc pe 1 Decembrie. Este vorba de „Șpriț și Lăutari – Royal Edition”, un eveniment ce va avea loc în Trenul Regal. Biletele, deloc ieftine, s-au vândut deja, astfel că doar 80 de norocoși vor petrece pe traseul București-Sinaia, în celebrul Tren Regal. Numai că, petrecerea cu lăutari nu a fost bine primită de Casa Regală. Nici de câteva voci din Parlamentul României. Motivul este lesne de înțeles, dar îl vom dezbate în cele ce urmează. Vorbim despre petrecerea cu lăutari de zeci de mii de euro în trenul regal al României și reacția dură venită de la Casa Regală.

Petrecerea cu lăutari de 1 Decembrie „Șpriț și Lăutari – Royal Edition”, un eveniment cu scandal

Încă de la jumătatea lunii noiembrie, pe rețelele de socializare și pe platformele de achiziții bilete s-a tot făcut reclamă. Evenimentul, organizat de Progressive-Events, se dorește a fi o experiență unciă, doar de o zi, în celebrul Tren Regal. Biletele pentru acest eveniment, cel mai iefitn fiind aproape 2.000 de lei, s-au epuizat. Astfel că, 80 de norocoși vor avea ocazia să petreacă ziua de 1 Decembrie într-o plimbare de la București la Sinaia, în celebrul Tren Regal:

„De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu TRENUL REGAL, pe ruta București – Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară.”, anunță organizatorii evenimentului, ajuns la a IV-a ediție.

Dar, deși evenimentul în sine sună tentant, ca drept dovadă epuizarea biletelor, demersul nu a fost bine primit. Primii care au reacționat pe marginea acestui evenment, au fost reprezentații Casei Regale a României, care au declarat că:

„Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948.

Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie.

Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, a reacționat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă.

Ce spun oganizatorii despre petrecerea cu lăutari de zeci de mii de euro în trenul regal 

„În primul rând, conceptul de `Șpriț si Lăutari` este dorința noastră de a aduce către publicul tânăr si nu numai, muzica lăutărească autentică prin acordurile celor de la Taraf de Haidouks (Caliu) și de fiecare dată mixat cu o alta voce cotidiană, care interpretează melodii lăutărești, ce fac parte din Istoria Muzicală a României.
`Șpriț si Lăutari`alături de Taraf de Haidouks este despre poporul care își dă întâlnire cu poporul. Ei sunt o oglindă in care se subliniază trecutul balcanic, acolo unde spiritul neînfrânt al celor care au rezistat mental încercărilor de odinioară, a rămas in picioare, și și-a păstrat dreptul de a dansa până în zori, în ciuda războiului ce avea sa urmeze poate a doua zi.”, spun organizatorii evenimentului.

„Atingerea adusă valorilor istorice prin închirierea Trenului Regal”

Evenimentul a fost aspru criticat și de voci din Parlamentul României, printre care și deputatul PNL Iași, Alexandru Muraru. Acesta a criticat extrem de dur demersul, scriind pe pagina sa de Facebook un text prin care îi cere actualului Ministru al Transporturilor să oprească ceea ce consideră că „sunt intolerabile și trebuie stopate”:

„Atingerea adusă valorilor istorice prin închirierea Trenului Regal de către o companie care intenționează să organizeze în vagoanele regale petreceri lăutărești pentru 1 Decembrie este intolerabilă și trebuie stopată imediat.

Am primit cu multă îngrijorare informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism SA, o petrecere cu muzică lăutărească și brânzeturi fine, pentru un eveniment privat.

Din acest motiv, îi solicit public ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină urgent și să oprească iminenta ofensă adusă memoriei acestui simbol național al istoriei noastre. Organizarea de petreceri cu taraf și muzică lăutărească în Trenul Regal este inacceptabilă într-o societate românească care manifestă un deosebit respect pentru valorile promovate de Familia Regală.”, scrie deputatul Alexandru Muraru.

Până la această oră nu există nicio reacție din partea Ministerului Transporturilor, sau din partea ministrului Sorin Grindeanu.

Urmăriți Playtech.ro și pe