Ministrul Transporturilor a discutat despre viitoarea autostradă care va face legătura între Timișoara și Belgrad. Potrivit acestuia, un acord în acest sens urmează să fie semnat luna viitoare, în Serbia. Valoarea studiului de fezabilitate se ridică la suma de 14 milioane de lei.
Ministrul Transporturilor a precizat că acordul între cele două părți urmează să fie semnal la sfârșitul lunii martie, astfel încât să fie demarate primele etape ale proiectului. De asemenea, Sorin Grindeanu a declarat că drumul care va face legătura între cele două mari orașe va fi autostradă, ci nu un drum de tip expres.
“Spuneam în urmă cu două săptămâni că mai există câteva lucruri care trebuie să fie depăşite pentru ca proiectul să intre pe făgaşul normal, să putem face licitaţia pentru execuţie şi să intre în etapele următoare. Au fost depăşite, iar în următoarele două săptămâni urmează să se finalizeze acordul bilateral dintre România şi Serbia, astfel încât la vizita mea de la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie, pe care o voi avea la Belgrad, să pot semna acest acord bilateral cu omologul sârb, iar ultimele semne de întrebare legate de realizarea acestui proiect să fie înlăturate şi să intrăm în linie dreaptă pentru realizarea lui”, a afirmat Sorin Grindeanu.
Valoarea studiului de fezabilitate este de peste 14 milioane de lei, iar durata contractului pentru finalizarea studiului de fezabilitate este de 32 de luni. Suma este finanțată prin POIM 2014 – 2020, cu 85% contribuție UE, iar restul de 15% contribuție proprie.
În urmă cu câteva zile, ministrul Transporturilor a anunțat că proiectul tehnic pentru Autostrada A7 Buzău – Focșani a fost avizat de către Consiliul Tehnico Economic al CNAIR. Planul Național de Redresare și Reziliență va asigura suma necesară pentru construcția autostrăzii Buzău – Focșani.
„O veste bună pentru un sector important din A7 – Autostrada Moldovei! Consiliului Tehnico Economic al CNAIR a avizat astăzi proiectul tehnic pentru autostrada Buzău – Focșani ce va avea o lungime de peste 82 de km”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Traseul autostrăzii va tranzita în total 16 localități. Proiectul cuprinde și realizarea unei variante ocolitoare pentru Municipiul Focșani, între DN 2 și DN 2D. Pe traseu vor fi amplasate 22 de stații de încărcare pentru autoturisme electrice, iar valoarea totală a investiției se ridică la 6.118.056.301,86 de lei, fără TVA.