Privitul în oglindă face posibilă confruntarea cu emoțiile și reacțiile care le însoțesc. De asemenea, vă ajută să învățați să contracarați autojudecata cu apreciere, compasiune și iubire. Ești mai mult decât felul în care arăți. În cazul persoanelor cu probleme de greutate, spun specialiștii, privitul în oglindă îi ajută la modificarea comportamentului.
Nu este nimic rău în a te bucura de o privire rapidă ori de câte ori treci pe lângă o oglindă. Poate pentru a admira o nouă coafură sau pentru a te privi, pur și simplu.
Aprecierea de sine și grija pe care o acordzi aspectului inspiră adesea sentimente de încredere în sine. De altfel, spun specialiștii, este o trăsătură perfect sănătoasă.
Poate că nu vă pasă prea mult de aspectul dumneavoastră. S-ar putea să vi se pară deconcertant, sau chiar inconfortabil, să vă priviți mai mult decât este nevoie pentru a vă asigura că fața este curată și că dinții nu au spanac.
Cu toate acestea, dacă aveți tendința de a evita oglinzile, s-ar putea să pierdeți ocazia de a vedea ceva mai profund în voi. Potrivit specialiștilor, această abordare unică ar putea ajuta la stimularea bunăvoinței și a compasiunii de sine. Îîn special în acele zile în care vă faceți griji că nimănui altcuiva nu-i pasă.
În unele situații, mai ales când pierdem controlul asupra greutății noastre, privitul în oglindă ne poate ajuta la schimbarea comportamentului. Se știe că obezitatea a devenit un adevărat fenomen, iar oglinda poate deveni o terapie în această situație.
Privitul în oglindă poate părea destul de vanitos, un nou studiu arată că, pentru persoanele supraponderale și obeze, o privire atentă în oglindă poate duce la pierderea în greutate. Cercetătorii de la Texas Woman’s University spun că privitul în oglindă încurajează persoanele supraponderale să se angajeze în activități mai sănătoase.
Autorii studiului adaugă că privitul în oglindă reduce de fapt anxietatea și nemulțumirea corporală, îmbunătățind în același timp conștiința de sine. Constatările, publicate în Journal of Clinical Nursing, provin dintr-o analiză a cinci studii care au implicat 1.687 de participanți.
„Autoevaluarea și reflecția sunt esențiale pentru bunăstarea generală.
Revizuirea noastră speră să introducă oglinda ca instrument de asistență medicală pentru a combate obezitatea.”, spune autorul principal, Dr. Harriet Omondi, într-un comunicat de presă.
Echipa a constatat, de asemenea, că prezența unei oglinzi face ca mâncarea nesănătoasă să aibă un gust mai puțin apetisant. Indivizii au fost mai predispuși să opteze pentru fructe uscate în locul negreselor. Subiecții testați au fost predispuși pentru salată de fructe în locul tortului de ciocolată.
O analiză a constatat că participanții au mâncat mai puțin și au petrecut mai mult timp mestecând fiecare îmbucătură. Prin cest proces și-au ajustat părul și hainele între timp.
Atunci când cercetătorii au plasat oglinzi într-o cantină universitară, studenții au fost mai predispuși să opteze pentru sosuri sănătoase decât pentru sosuri mai grase. Dr. Omondi, asistent medical de familie, concluzionează că văzând reflexiile din oglindă scade consumul de alimente și crește stima de sine.
„Expunerea la oglinzi poate induce o conștientizare de sine care îi imploră pe indivizi să acționeze în armonie cu standardele mai largi ale societății. A mânca alimente nesănătoase în fața unei oglinzi nu este în concordanță cu standardele de sănătate.
Astfel se induce un sentiment de disconfort care scade gustul alimentelor. În consecință, scade consumul.”, spun autorii studiului pentru publicația Study Finds.
Cercetătorii spun că majoritatea oamenilor evită introspecția în timp ce iau parte la comportamente nesănătoase. Mâncatul în exces poate servi adesea ca o modalitate de a evada. O modalitate de a nu se ocupa de problema personală sau de problemele de sănătate.
Convingerea persoanelor obeze să devină conștiente de sine poate fi o sarcină dificilă. Dr. Omondi remarcă faptul că femeile raportează mai des decât bărbații nemulțumirea corporală din cauza obezității.
„Oglinzile din mediile terapeutice pot fi răspunsul. Combinarea CBT cu oglinzi poate ajuta persoanele obeze să mențină un IMC sănătos. Terapia cognitiv-comportamentală a fost principalul tratament pentru obezitate
S-a demonstrat că reduce episoadele de mâncat compulsiv și reduce problemele legate de formă și IMC (indicele de masă corporală). Dar efectele pe termen lung nu au fost studiate.” spune Dr. Omondi.
Utilizarea unei oglinzi la persoanele obeze este un domeniu de cercetare emergent, care se află încă la început și nu a fost foarte studiat, adaugă autorul studiului. Prezența oglinzilor poate fi un instrument util care să fie adăugat la programele de gestionare a obezității pentru a reduce această epidemie prin încurajarea comportamentelor sănătoase, este concluzia specialiștilor
Timpul petrecut în timpul expunerii la oglinzi este crucial, deoarece indivizii trebuie să petreacă câteva minute privindu-se într-un mediu terapeutic pentru a ajunge la o conștientizare de sine care va determina o schimbare, mai spune Omondi.
Este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu, deoarece există un decalaj. Acest lucru poate fi adăugat la lista de intervenții în gestionarea obezității și, în consecință, poate reduce povara economică și de sănătate a obezității.