Alimentele care taie pofta de mâncare. Sunt perfecte după sărbători

Alimentele care taie pofta de mâncare. Sunt perfecte după sărbători
Ce alimente taie pofta de mancare

Expertul în boli metabolice și de nutriție a spus la Antena 3 cum se poate controla senzația de foame și care sunt alimentele care taie pofta de mâncare.

Alimentele care taie pofta de mâncare

El a vorbit despre alimentele care trebuie consumate pentru a avea un stil de viață sănătos.

„În primul rând trebuie să avem o dietă echilibrată, să evităm alimentele care ne dau poftă de mâncare și să avem grijă să nu sărim mesele, să avem măcar trei mese, să mâncăm regulat. Când mă gândesc la alimentele care ne dau senzația de foame sunt cele cu zaharuri, care se absorb repede, cu zahăr, dulciurile, produsele de patiserie cu făină albă care conduc la o creștere glicemică pe un interval scurt, după care insulina se secretă, glicemia crește și atunci avem o senzație de foame continuă. Proteina. Dintre macronutrienți, trebuie să folosim aportul de proteină și de carbohidrați integrali, cu fibre, care ne dau sațietate. Noi trăim și într-un mediu care favorizează mâncarea haotică.

Senzația de sațietate apare la un interval de 20 de minte din momentul în care începem să mâncăm. Dacă mâncăm pe fugă, organismul nu mai reacționează așa cum era el setat fiziologic. Sunt hormoni care stimulează apetitul și sunt hormoni care inhibă apetitul.

De exemplu, la nivelul tubului digestiv, grelina stimulează apetitul, în timp ce de la nivelul țesutului adipos, leptina inhibă.

Odată cu creșterea în greutate, am dezvoltat rezistența la leptină, că ne-am întrebat, de ce persoanele supraponderale nu se opresc. Mânâncă încontinuu pentru că au rezistență la leptină și în paralel și la insulină care influențează bolile metabolice.

De aceea, va trebui să evităm produsele de patiserie, băuturile îndulcite și să avem un mic dejun important care să ne aducă un aport caloric important”, a spus dr. Răzvan Vasilescu. Dar ce alimente ar fi bine să fie consumate pentru a înlătura foamea. Aveți lista mai jos!

  • Ou
  • Brânzeturi dietetice
  • Fulgi de ovăz cu iaurt grecesc care are o cantitate mai mare de proteine față de iaurtul natural
  • La prânz, o supă
  • Salate verzi, cât mai colorate
  • Ulei de măsline în cantitate limitată
  • Leguminoase ce aduc atât proteine cât și fibre: fasole boabe, năut
  • Seara se consuma peşte
  • Desert, ocazional și eventual între mese câte o gustare

Mâncatul pe fond emoțional

Conform specialistului, mâncatul poate fi și pe fond emoțional:

„Trebuie să învăţăm să ne cunoaştem organismul, separăm foamea fiziologică de mâncatul emoţional. Mâncăm de multe ori pentru că suntem stresaţi, anxioşi, trebuie să lucrăm şi atunci este ceea ce cheamă mâncatul emoţional şi organismul nu ştie să lupte. Cafeaua şi ceaiul verde mai pot tăia senzaţia de foame. Aşa cum ne-am obişnuit să mâncăm mult, la fel ne vom obişnui să mâncăm mai puţin.

Ideea e să avem o dietă echilibrată şi trebuie să avem grijă la porţii. Porţiile au crescut foarte mult, cel puţin atunci când mâncăm afară. Porţiile s-au dublat, triplat, comparativ cu anii ’90 şi atunci sunt calorii în plus, pentru că saţietatea apare la o cantitate mult mai mică. În loc să mâncăm o pizza întreagă, mâncăm o felie sau două. Prima săptămână e mai grea, atunci când iei o decizie, dar ideea e să îţi faci un stil de viaţă”, a mai declarat  dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI