Un studiu recent arată că riscul de obezitate poate fi diagnosticat cu acuratețe la vârste precoce. Factori precum greutatea la naștere pot determina dacă un copil este predispus să devină obez până la vârsta de 10 ani.
Să tratezi obezitatea este foarte dificil, motiv pentru care medicii trebuie să diagnosticheze din timp un copil și să îi avertizeze pe părinți să îi ofere o alimentație cât mai sănătoasă. „Cred că trebuie să ne concentrăm mai mult pe prevenție, astfel copiii pot deveni adulți sănătoși”, este de părere Tanja Vrijkotte, profesor asistent la Centrul Medical Academic din Amsterdam.
În Olanda, copiii pot fi diagnosticați cu risc de obezitate la vârsta de doi ani, iar familiile lor pot primi ajutor. „Cred că ar trebui să diagnosticăm de la o vârstă și mai fragedă și să discutăm cu părinții despre ce trebuie făcut. Trebuie să li se spună că nu este nimic grav, dar că trebuie să aibă grijă de sănătatea copiilor lor”, mai spune Tanja Vrijkotte.
Cercetătorii au analizat cazurile a 8.000 de copii și au descoperit 12 factori care ajută la diagnosticarea cu o acuratețe de 70% a riscului de obezitate până la vârsta de 10-12 ani. Printre acești factori se numără greutatea la naștere, greutatea și înălțimea în primele 6 luni de viață, sexul, condițiile de trai ale familiei, educația mamei, fumatul în timpul sarcinii, dar și ulterior în preajma copilului și starea de sănătate a mamei. Sunt luați în considerare și factorii genetici, dar într-o măsură mai mică.
„Știm că un copil supraponderal are mari șanse să ajungă un adult obez, care dezvoltă o serie de probleme de sănătate. Dacă putem identifica din timp acești copii, îi putem ajuta, astfel încât să nu se confrunte cu probleme de sănătate și mai mari în timp”, a declarat Dr. Max Davie, de la Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului din Marea Britanie.