08 mart. 2023 | 13:57

Persoanele care pot să iasă mai devreme la pensie. Care este motivul

Utile
Persoanele care pot să iasă mai devreme la pensie. Care este motivul
Mastodonții industrialie construiți de Ceausescu, relicve ale trecutului

În era comunistă se construiau adevărați mastodonți industriali în mai toate orașele din România, iar cei mulți erau dezrădăcinați din satele și comunele românești și mutați cu forța în aceste zone industriale pentru a deveni muncitori calificați care trebuiau să pună umărul la propășirea României Socialiste. Astăzi, parte din acești mastodonți, relicve ale unei istorii care ază se dorește a fi uitată, au ajuns fie relicve, fie doar mici roțite dintr-o industrie aproape pusă pe linie moartă, iar angajații care mai sunt aici, conform unor noi ordonanțe, sunt persoanele care pot să iasă mai devreme la pensie.

Mastodonții industrialie construiți de Ceausescu, relicve ale trecutului

Astăzi pare parcă o istorie de mult apusă, dar realitatea zileoor în care trăim persistă să ne aducă aminte de obsesia lui Nicolae Ceaușescu de a demola tot ceea ce a însemnat sat sau comună, prin construirea zonelor industriale din marile orașe românești, care astăzi au ajuns relicve ale trecutului.

În ciuda prăbușirii comunismului, și astăzi parte din români trăiesc încă în colonii abandonate, construite pentru a susține industriile acum ruinate. Regimul comunist din România a construit aceste colonii muncitorești pentru oamenii care erau repartizați în aceste comunități, fie voluntar, fie ca forță de muncă forțată, pentru a lucra în minele, fabricile, fermele din jur, sau combinatele chimice.

Dar, odată cu dispariția comunismului și cu schimbările aduse de capitalism, aceste locuri, cândva înfloritoare, au căzut în ruină, sau chiar dacă au fost privatizate au ajuns din mastodonți industriali doar mici rotițe ale unor industrii aproape trase pe linie moartă.

Vezi și: Coloșii lui Ceaușescu: camioanele-gigant care au fost mândria industriei socialiste

Care sunt persoanele care pot să iasă mai devreme la pensie

Printre aceste relicve ale unui trecut pe care azi mulți îl vor uitat și șters din analele istoriei, se numără și combinatul chimic de la Arad, edificiu industrial construit după ce Elena Ceaușescu dădea ordinul. Combinatul chimic „Vladimirescu” din Arad, cunoscut sub denumirea de „Archim”, situat în apropierea localității Vladimirescu, are o activitate aproape neîntreruptă de 46 de ani.

Gigantul industrial avea să fie inaugurat în 1977, odată cu deschiderea primei secții în care se produceau îngrășăminte complexe. Ulterior, opt ani mai târziu, tot din ordinul Elenei Ceaușescu, la combinatul din Arad se mai deschideau două noui secție în 1985.

Este vorba de fabrica de amoniac, are avea să producă la acel moment 900 tone de amoniac pe zi, și fabrica de uree, având o capacitate de 1.300 tone de uree zi, producția fiind în mare parte pentru export, dar și pentru uzul intern.

Vezi și: Cele mai mari mituri de pe vremea lui Ceaușescu. Toate au fost demontate

După Revoluția din 1989, exact la una an, autoritățile luau decizia de a închide întreg combinatul, în dermsul disperat al acestora de a salva un alt gigant, Azomureș. Este momentul în care aproape 2.000 de oameni au rămas șomeri.

Într-o economie de piață în plină mișcare, autoritățile luau decizia de a trece combinatul în proprietatea FPS și FPP, momentul fiind anul 1996, și redenumit „Archim”, vândut trei ani mai târziu către Siatra Prod cu suma de 47 miliarde lei vechi, dar așa cum s-a întâmplat și în alte situații, combinatul chimic de la Arad avea să fie demolat și mare parte din fierul obținut prin demolare vândut la fier vechi.

Astăzi, conform unei propuneri legislative înainte de PNL, prin cei doi deputați din Arad, Sergiu Bîlcea şi Glad Varga, se vorbește de un posibil cadru legal prin care li se va permite acestor angajați să iasă mai devreme la pensie:

„Este un act de dreptate pentru locuitorii de aici, care trebuie să beneficieze de facilități similare cu alte localități afectate de poluare.

Legislația prevede acest tip de facilități pentru zonele afectate de poluare, este și cazul celor din localitățile amintite.

Sperăm să avem o lege favorabilă, care ajută foarte multe persoane din Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc!”, a spus deputatul Sergiu Bîlcea , conform Adevărul.

Într-un combinat în care în perioada comunistă lucrau aproximativ 10.000 de oameni, astăzi dacă mai sunt câteva sute, iar aceștia sunt persoanele care pot să iasă mai devreme la pensie, dacă propunerea legistalivă PNL va fi aprobată în cele două camere ale Parlamentului României.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Generalul american Ben Hodges crede că Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Ninsori și viscol puternic în România. Cod roșu, galben și portocaliu, în diverse județe
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Permis auto, reguli NOI în România. Cum vor fi taxați șoferii. Guvernul schimbă legea
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
RUSIA a LANSAT RACHETELE BALISTICE! RĂSTURNARE în RĂZBOI
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro