Cine poate ieşi mai devreme la pensie? Legea nr.263/2010, actualizată la zi, anunță noi modificări privind criteriile de pensionare, dar mai devreme de termenul prevăzut de lege. Conform documentului se stipulează clar cine poate ieşi mai devreme la pensie. În anul 2021, conform statisticii erau nu mai puțin de 1.265.000 de angajați bugetari, la care se adaugă și cei din mediul privat. Din acst punct de vedere am putea spune că ceea ce transmite CNPP e anunţul zilei pentru milioane de români!
În ultimele luni s-au tot adus modificări și adăugiri la legea deja existentă a pensionăării, Legea nr.263/2010. Conform noilor reglementări, anunțate de CNPP „La împlinirea vârstei standard de pensionare sau la vârsta standard redusă (în cazul persoanelor care au desfăşurat activitate în gupă superioară de munca și/sau în condiţii deosebite/speciale de muncă şi a celor care au desfăşurat activitate în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat) în condițiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege”, se arată într-o informare publicată pe site-ul CNPP.
Cu alte cuvinte, chiar dacă nu au ajuns la vârsta de pensionare, românii pot să-și depună dosarele de pensionare, înainte de termen. Pe site-ul instituției amintite, se regăsesc și datele de calculare a reducerii vârstei standard de pensionare care sunt proporționale cu stagiul efectiv realizat în aceste condiții.
O altă prevedere existentă în lege spune că, odată ce a fost realizat stagiul complet de cotizare, cei în cazuă pot beneficia de anumite reduceri a vârstei de pensionare. Dacă sunt îndeplinite aceste criterii, cei care beneficiază direct de aceste facilități trebuie să aibă la zi stagiile de cotizare în condiții speciale de muncă, condiții deosebite de muncă, cei cu handicap preexistent calității de asigurat, sau cei care beneficiază de legi speciale, precum este Legea nr. 341/2004.
Cu toate astea, se mai arată în legislație, există și mici excepții. Și anume, fac excepției cei care se încadrează în stipulările din Legea nr. 341/2004, care spune că se poate reduce vârsta de pensionare cu 5 ani. Singura condiție principală fiind realizarea stagiului minim de cotizare prevazut de cele două cadre legale, Legea nr.263/2010 și Legea nr. 341/2004.
Pe lângă asta, în ultimele luni s-au votat mai multe legi, aprobate ulterior de Klaus Iohannis, care prevăd pensionarea mai devreme pentru anumite categorii sociale, precum „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de prafsau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparaflnos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor”, conform legii promulgate de președinte.