17 feb. 2021 | 18:54

Pericolul real la care românii s-au expus în pandemie. Ce afecțiuni grave au suferit, de fapt

Sănătate
Pericolul real la care românii s-au expus în pandemie. Ce afecțiuni grave au suferit, de fapt
Pericolul la care s-au expus românii în pandemie

Criza sanitară a luat categoric primul loc în subiectele tuturor de pe planetă, dar cu toate astea au existat în acest timp și alte pericole de care oamenii au fost nevoiți să se ferească. Alegerile românilor pentru grija pentru ei.

Pericolul real la care s-au expus românii în timpul crizei sanitare

Coșul românilor de medicamente este mereu plin, iar mulți dintre noi ne-am obișnuit să luăm pastile după ureche, mai cu seamă că în România există posibilitatea să-ți iei multe chiar și fără prescripție, pe când departe de meleaguri sistemul medical e unul cu mult mai strict. În anul 2020, primul afectat aproape în întregime de pandemie, au crescut vânzările de produse pentru afecțiunile nervoase și digestive.

Patru din zece medicamente cumpărate de români în timpul crizei sanitare au fost pentru afecțiuni ale sistemului nervos și digestiv, arată raportul asupra pieței medicamentelor realizat de compania de cercetare de piață Cegedim, citat de Ziarul Financiar. Din punct de vedere valoric, scăderea apetitului pentru medicamente nu s-a văzut, piața chiar continuând să crească în timpul acesta cu 1.3% față de anul anterior. România a eliberat 625 de milioane de cutii de medicamente în 2020, aproximativ la fel ca număr ca în 2019.

Câteva din medicamentele care nu necesită rețetă de la specialist sunt: Herbion Iedera (Produse pentru raceala si gripa), Daleron Cold 3 (Produse pentru raceala si gripa), Septolete Omni spray (Produse pentru raceala si gripa), Nolpanta (Boli gastrice), Herbion lichen de piatră (Produse pentru raceala si gripa), Daleron C junior (Produse pentru raceala si gripa), Nalgesin (Durere), Septolete Omni pastile (Produse pentru raceala si gripa).

Unii medici, plătiți de industria farmaceutică să trimită pacienții la anumite farmacii – raport cc

„Autoritatea de Concurenţă a constatat că există pieţe în care, odată cu apariţia variantelor generice ale unui medicament inovativ, creşte cota de piaţă a altor medicamente inovative, pentru care nu există încă echivalent generic. Concluziile sunt similare cu cele din investigaţia sectorială precedentă, finalizată de Consiliul Concurenţei în 2011, din care a rezultat faptul că există un grad ridicat de concentrare a anumitor pieţe, din cauza comercializării cu precădere a unor medicamente inovative.

Consiliul Concurenţei spune că medicii ar putea fi încurajaţi să prescrie medicamente generice prin oferirea de stimulente financiare în cazul în care se încadrează într-un buget lunar stabilit, iar economiile realizate faţă de bugetul respectiv ar putea fi utilizate de medici pentru alte scopuri precum stagii de instruire. În cazul medicamentelor pentru care există referenţiere, pacientul plăteşte diferenţa dintre preţul de referinţă (de obicei, al celui mai ieftin generic) şi preţul medicamentului care este eliberat efectiv, în funcţie de gradul de compensare”.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro