Vești de ultimă oră despre Euthyrox și Siofor. Ce se întâmplă cu aceste medicamente vitale

Vești de ultimă oră despre Euthyrox și Siofor. Ce se întâmplă cu aceste medicamente vitale
Vesti depsre Siofor și Euthyrox

Criza medicamentelor Euthyrox și Siofor a fost tot mai discutată în ultima perioadă. Recent, au apărut noi informații legate de aceste medicamente vitale pentru unii pacienți. Ce spune ministrul Sănătății Vlad Voiculescu despre acest subiect?

Noi informații despre Euthyrox si Siofor

Ministrul Șănătății, Vlad Voiculescu a declarat miercuri că a semnat un Ordin prin care dă undă verde ca aceste medicamente să fie aduse în țară prin import paralel, în cantități suficiente. Criza cauzată de lipsa acestora ar urma să ia sfârșit în perioada următoare, conform hotnews.ro.

Ordinul pe care ministrul l-a semnat vizează importul în paralel a celor două medicamente indispensabile unor pacienți care suferă de afecțiuni tiroidiene sau de diabet. Ambele sunt medicamente destul de ieftine și costă puțin peste 10 lei cutia, atât Siofor, cât și Euthyrox.  Prețul foarte mic din România, ar fi fost motivul pentru care a făcut ca vânzarea acestor medicamente pe piața românească să devină nerentabilă pentru producători și importatori și a dus, într-un final, la dispariția lor. Prețul acestora este cel mai mic din Uniunea Europeană si a fost stabilit prin lege.

Pentru medicamentul Siofor există și alternative pe piață, însă, în cazul Euthyrox, pe piața din România mai este un singur medicament care conține aceeași substanță activă, numită levotiroxină. Medicamentul este însă, sub formă de picături, dar și acesta se găsește greu. Pentru medicamentele introduse în România prin import paralel este necesară eliberarea unei autorizații de import paralel de către Agenția Națională a Medicamentului.

Pe parcursul anului trecut Ministerul Sănătății a anunțat de mai multe ori că a rezolvat sau este pe cale să rezolve criza acestor medicamente. Cu toate acestea pacienții dependenți de Euthyrox și Siofor  au în continuare dificultăți în a le procura din farmacii.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI