Medicii români vin cu avertismente pentru toți cetățenii în privința prafului saharian. Ce recomandă specialiștii și la ce trebuie să fie atenți toți oamenii în perioada aceasta? În fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în țara noastră adus de curenții din Nordul Africii. Nisipul din norul de praf conține magneziu, fier, calciu, granule de fosfor și mercur.
Praful saharian este un pericol pentru sănătate, iar medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara recomandă cetățenilor evitarea deplasărilor atunci când praful se abate peste România.
De asemenea, este indicat ca persoanele cu boli pulmonare să poarte mască de protecție pe perioada în care se desfășoară fenomenul. În fiecare an românii se confruntă cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în țara noastră.
Acesta este adus de curenții din Nordul Africii. Toți oamenii trebuie să știe că nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.
Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, susține dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog, pe pagina Facebook a Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.
Concentrația elementelor nocive menționate este foarte mare și poate afecta și persoanele sănătoase, nu doar pe cele cu probleme respiratorii.
Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele și celulele imune.
Ele eliberează citokine și alte molecule inflamatorii. Câteva studii toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.
„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. Î
n zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, arată sursa citată.
Un alt episod de acest gen a fost chiar în luna martie a.c. Specialiștii au anunțat atunci că în perioada 30 martie – 1 aprilie „circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona României”, transmitea ANM.