Ideea de estetică a zâmbetului sau sănătatea lui a căpătat un nou sens odată cu fațetele sau albirile dentare. Însă, din lipsă de bani, unii dintre noi își fac acasă o variantă de refacere a nuanței dinților, în pofida recomandărilor medicilor stomatologi. Un specialist a tras un semnal de alarmă privind această situație și a explicat riscurile la care se supun oamenii care îmbrățișează această metodă.
Albirea dinților, făcută acasă, fără supravegherea unui medic stomatolog, poate avea o mulțime de efecte secundare. Printre ele se numără afectarea ireversibilă a smalțului dentar, iritațiile gingivale sau sensibilitatea crescută a dinților, în cazul în care nu se efectuează corect.
„Pacienţii tineri, adolescenţii şi adulţii tineri sunt cei mai interesaţi de albirea dentară. 80% dintre pacienţii care accesează albirea dentară au până în vârsta de 30 ani. Ei îşi doresc un zâmbet strălucitor şi, din păcate, nu sunt interesaţi de efectele secundare‟, declară medicul Denisa Zaharia, doctor stomatolog ortodont.
„Există un risc clar de abuzare a tratamentelor de albire, când se aplică excesiv produse de albire cum sunt benzile sau dispozitivele gutieră. Pacienţii sunt tentaţi să îşi cumpere şi să îşi aplice singuri nesupravegheaţi aceste produse care există pe piaţă, fără să cunoască sau să înţeleagă riscurile.
Sunt multe kituri de albire dentară la domiciuliu pe piaţă. Eficienţa lor depinde de concentraţia substanţei active din ele şi de baza pe care intervin. Aceste kituri sunt la un preţ avantajos, dar nu sunt sigure, ele pot produce afectarea smalţului sau a gingiei‟, punctează specialistul.
Datorită dezvoltării şi evoluţiei tehnologice, albirea dentară se poate realiza în cabinetul stomatologic într-o singură ședință de o oră. O astfel de procedură are efect de-a lungul a doi sau trei ani, dar variază și depinde de obiceiurile de viață pe care le avem.
„Se aplică un gel protector sau digă lichidă la nivelul gingiei pentru protecţie. Ulterior se aplică gelul de albire pe suprafaţa dinţilor, ingredientul activ este peroxidul de hydrogen sau peroxidul de carbamidă, din care se eliberează oxigenul şi acesta difuzează în smalţ şi realizează albirea dinţilor.
Gelurile de albire profesională utilizate de medicul stomatolog au o concentraţie mai mare de peroxid, până la 40%. Activarea acestui proces se realizează prin aplicarea unei lumini UV”, a completat acesta.