19 mart. 2021 | 14:55

Adevărul despre îngălbenirea dinților. Un stomatolog explică ce greșeli fac românii, de fapt

Sănătate
Adevărul despre îngălbenirea dinților. Un stomatolog explică ce greșeli fac românii, de fapt

Cum poți să obții dinți mai albi? Dacă îți dorești să ai dinții mai albi, poți apela la o albire profesională, fiind o metodă care nu strică dinții și nu este deloc periculoasă pentru smalțul lor. În plus, rezultatele se văd imediat, spre deosebire de metodele naturiste de albire.

Este albirea dentară periculoasă pentru dinți?

Medicalul stomatolog Ada Epistatu e declarat că albireaeste cea mai ușoară formă de cosmetizare a dinților și că această metodă nu strică deloc dinții, conform unor mituri.

„Putem apela la această albire profesională când vrem dinţi mai albi. De fapt, este cea mai uşoară formă de cosmetizare a dinţilor. „Lucrez de 25 de ani şi facem albiri cam tot de atâta timp şi pot să spun că niciun pacient nu a plecat vreodată cu dinţii stricaţi din cabinet. De ce? Pentru că albirea profesională trebuie făcută supravegheat, de un specialist.

În clinică, noi avem doctori şi asistenţi care se ocupă doar de albirea dentară, pentru asta se pregătesc şi ei ştiu ce cazuri merg pentru albire”, a declarat medicul stomatolog, în cadrul unei emisiuni de pe Antena3.

Ce persoane nu au voie să facă albire dentară?

În plus, spune specialistul, albirea nu sensibilizează dinții, iar asta pentru că tehnica a evoluat mult. Cu toate acestea, albirea dentară nu este recomandată și nu poate fi făcută de către pacienți care au carii, dinți sensibili sau reracții.

„Unii pacienţi pot să aibă dinţi sensibili, retracţii sau carii dentare şi, atunci, nu se poate face albire. Atunci, fie sunt preluaţi de cei care fac profilaxie”, explică medicul.

„De-a lungul timpului, în procesul de albire a dinţilor, lucrurile au evoluat foarte mult ca tehnică, astfel că procedura nu afectează dinţii şi nu produce fisuri”, spune dr. Epistatu.

Dacă totuși apare o sensibilitate după albirea dinților, medicii oferă pacienților kituri care pot fi folosite după recomandarea medicului, iar acestea pot prelungi efectul albirii în timp.

De ce unele persoanele au dinții mai galbeni

Dinții și culoarea lor diferă de la persoană la persoană. Este influențată de cauza precum fumatul, alcoolul sau cafeaua băute în exces. În plus, este și vorba despre gena moștenită. Există fumători care au dinții mai albi decât o persoană care nu fumează și nu consumă cafea.

„După părerea mea, nu cafeaua îngălbeneşte dinţii sau îi pătează. Dar aceste cauze pot fi îndepărtate”, adaugă medicul.

Dacă vrei să îți menții albul natural al dinților sau vrei să prelungi efectul unei albiri profesionale, ar trebui să știi că există câteva alimente pe care ar fi bine să le eviți.

Fructele care strică smalțul și alimentele care pătează dinții

Unele fructe pot ataca smalțul dinților, adică suprafața subțire care acoperă coroana clinică.

Printre alimentele pe care nu ar trebui să le consumi, mai ales dacă ai dinții sensibili, se numără: oțetul, murăturile, gemul de fructe, ketchupul sau muștarul.

Chiar și iaurtul este de evitat, iar asta pentru că are acid lactic care demineralizează. Te poți îndrepta către un iaurt de băut și îl poți consuma cu paiul, spune medicul stomatoloc Floriana Tudorache.

„Cele mai nozive pentru dinți sunt oțetul și murăturilor, din cauza acidului acetic pe care îl au în compoziție. Mai mult, nici gemul de fructe sau muștarul ori ketchupul nu sunt bune pentru dinți. Totodată, iaurtul, cu toate că are atâtea proprietăț benefice, iaurtul are acidul lactic care demineralizează. Putem să folosim un iaurt cu o consistență mai lichidă și, bineînțeles, avem ca modalitate la îndemână și paiul. Atâta timp cât îl folosim, contactul este mult mai mic pe suprafață dentară”, a explicat Floriana Tudorache, medic stomatolog, potrivit impact.ro.

Fructele care conțin mult acid și care duc la eroziunea smalțului dinților și a cariilor sunt: lămâi, portocale, graperfruit. Nici fructele uscate nu sunt o idee prea bună, iar asta pentru că au o cantitate mare de zahăr, un alt factor care distruge smalțul.

Băuturile carbogazoase au și ele un efect nociv asupra dinților și sănătatea acestora. Pe lângă ele intră alimentele procesate, precum jeleuri, dropsuri, snacks-uri foarte tari șii chipsurile, dar și alimentele foarte acre, precum limonada neîndulcită.

În schimb, alimentele bune pentru dinți sunt brânzeturile, merele sau legumele rădăcinoase, precum morcovul. Nucile și alunele crude. De asemenea, dacă ai dinții sensibili este bine să folosești o periuță moale și atunci când te speli pe dinți să faci mișcări lente.

Parteneri
Ce trebuie să faci a doua zi după Sfântul Ion pentru a avea bunăstare și succes
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
E oficial! Au divorțat după doi ani de căsnicie, iar acum urmează lupta pentru împărțirea averii lor de 550 de milioane de dolari
Unica.ro
Provocare periculoasă devenită virală. Mulți riscă să ajungă la spital
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Elena Udrea, în stare de șoc. Adrian Alexandrov a cedat de tot: Toxic!
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
ARMATA OBLOGATORIE ÎN ROMÂNIA! Ministerul Apărăii anunță ce decizie se ia
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro