Pericolul din măslinele negre! Nu există român care să nu meargă la supermarket și să nu cumpere măsline. Unele sunt comercializate la vrac. În alte cazuri măslinele sunt ambalate în recipiente din sticlă sau tablă. Dar, conform unor specialiști, se pare că anumite sortimente de măsline, de pe piața românească, au mari probleme. De altfel, încă din 2014, există studii care vorbesc de alterarea calității măslinelor, în funcție de modalitatea de ambalare.
Reducerea deșeurilor de ambalaje este un obiectiv european de mai bine de 40 de ani. Cu toate acestea, ambalajele sunt indispensabile pentru a proteja ceea ce transportă. În studiul din 2014, a fost realizată o analiză a reglementărilor europene privind ambalajele și a efectului lor asupra performanței reciclării. Prin intermediul unui studiu de literatură și a rezultatelor naționale publicate în baza de date europeană, Eurostat, s-au tras și concluzii.
Pe baza acestor date, au fost realizate două serii de cinci evaluări ale ciclului de viață. Aceste evaluarăi corespund situației naționale din cinci țări europene: Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia). Studiile au fost realizate pentru trei soluții de ambalare a măslinelor:
Rezultatele evidențiază influența ratelor naționale de colectare a deșeurilor menajere. celeași date au evidențiat tehnologiile selectate pentru tratarea deșeurilor. Darși performanța de mediu a designului de ambalaj. O analiză calitativă demonstrează că soluția mai bună din punct de vedere ecologic nu a fost aliniată la așteptările utilizatorilor.
Pierderea de alimente introdusă de soluția de ambalare mai bună este, de asemenea, un motiv pentru a pune la îndoială valoarea acesteia. Autorii studiului concluzionează că este important să crească ratele de colectare a deșeurilor și de reciclare pentru a îmbunătăți efectiv durabilitatea ambalajelor.
Ei concluzionează, de asemenea, că proiectarea ecologică a ambalajelor nu poate fi luată în considerare doar din punct de vedere al materialelor utilizate: contribuția comportamentului consumatorilor este, de asemenea, un criteriu determinant în proiectarea ambalajelor alimentare.
Pe piața românească, ca de altfel în întreaga Europă, se importă anula zeci de mii de tone de măsline. Fie că vorbim de produse aduse la vrac, sau ambalate în recipiente din sticlă sau tablă, măslinele să comercializează în toate supermarketurile din România. Numai că, după ce specialiştii au analizat cele mai consumate sortimente, veştile nu sunt bune.
Aceștia vorbesc despre pericolul din măslinele negre, și anume faptul că sunt intens procesate şi conţin un exces de sare şi oţet. Aceeași specialiști spun că, în fiecare zi, dacă mâncăm 15-20 de măsline procesate, depășim cantitatea zilnică de sare admisă. Un alt aspect este cel al culorii măslinelor.
Deși ele arată a fi coapte, adică în cazul nostru măslinele negre, unii producători pentru a înnegri măslinele, folosesc anumite substanțe nocive sănătății. Este vorba de lactatul feros (E585) şi gluconatul feros (E579), aceștia doi fiind stabilizatorii de culoare care ar trebui să nu depăşească în dieta zilnică cantitatea de 0,8 mg/ kg corp.
Așa că, mare atenție atunc când decideți s cumpărați măsline negre, indiferent de forma de ambalarea a acestora!