Ce să faci dacă ai pus prea multă sare în mâncare. Secretul bucătarilor celebri pentru a repara gustul

Ce să faci dacă ai pus prea multă sare în mâncare. Secretul bucătarilor celebri pentru a repara gustul
Ce să faci dacă ai pus prea multă sare în mâncare. Secretul bucătarilor celebri pentru a repara gustul

Probabil ți s-a întâmplat și ție, măcar o dată, să pui prea multă sare în mâncare, fără să îți dai seama. Înainte să te îngrijorezi de faptul că ar trebui să arunci cratița, iată câteva trucuri geniale prin intermediul cărora poți salva preparatul culinar. Ce sfaturi îți dau marii chefi bucătari.

Trucuri geniale prin care să nu mai pui multă sare în mâncare

Se spune că iubirea cea mai mare este cea „ca sare-n bucate”, însă specialiștii trag un semnal de alarmă privind cantitatea recomandată de sare care trebuie turnată în mâncarea gătită.

Chefii bucătari cu renume susțin că trebuie să presari în mâncare o cantitate de sare echivalentul unei lingurițe. De asemenea, medicii atrag atenția asupra faptului că acel consum excesiv de sodiu poate afecta organismul și poate duce la apariția unor probleme de sănătate.

„Un consum ridicat de sodiu poate sa agraveze unele afectiuni, contribuie la retentia de fluide si poate provoca cresterea tensiunii arteriale. Toate acestea pot, la randul lor, sa duca la alte probleme de sanatate precum afectiuni cardiace, infarct si probleme la nivelul rinichilor”, declara medicul Melissa Rifkin pentru wellandgood.com.

Planifică ce fel de mâncare vei găti

Cantitatea de sare ce trebuie adăugată în bucate, conform marilor chefi bucătari internaționali, trebuie să varieze în funcție de tipul și constitența mâncării.

„Gândește-te la ceea ce prepari și la procesul folosit pentru a determina când și câtă sare să adaugi.”, susține Chef Christopher Arturo, instructor în cadrul Institutului de Educație Culinară din Statele Unite ale Americii.

Adaugă sarea în etape

Trucul genial care te ajută să nu sărezi prea mult preparatele culinare este să torni sare treptat. Nu uita să guști mâncarea, după fiecare etapă parcursă. De asemenea, nu toată lumea poate mânca sărat. Ideal ar fi să lași preparatul nesărat și să le permiți invitaților tăi să-și adauge cât vor, după propriul gust.

Nu orice preparat culinar are nevoie de sare

Încearcă să găsești alte modalități prin care să sărezi mâncarea, precum adăugarea mărarului sau a unor bucățele de brânză în preparat.

 „Un truc prin care vei sti daca e nevoie de mai multa sare este acela de a adauga un pic de aciditate – precum otet sau lamaie – pentru a schimba modul in care papilele gustative reactioneaza la sare. Acest lucru poate schimba gustul preparatului, de exemplu poate face ca gustul sa fie mai puternic si sa nu mai fie necesar sa mai adaugi sare”, spune specialistul.

Citește și Alimente pe care le poți consuma oricând. Nu expiră niciodată