Produsul alimentar retras de urgență de pe piață. Ce substanță periculoasă au descoperit în compoziția lui

Produsul alimentar retras de urgență de pe piață. Ce substanță periculoasă au descoperit în compoziția lui
Un nou lanț de magazine scaote produse de pe piață

Un nou caz de contaminare cu oxid de etilenă a fost anunțat în România. După ce a fost depistată la produse de înghețată, acum se pare că aproximativ 2 tone de chiftele vor fi retrase de pe piață. Lanțul de supermarket care a făcut anunțul a decis retragerea lor imediat.

Produsul alimentar retras de urgență de pe piață

Update ora 17:20: În urma retragerii chiftelelor de pe piață, lanțul de magazine LIDL România a venit cu precizări de ultimă oră despre decizia luată.

”Ca urmare a listei trimise azi, 4 august, de către furnizor, dar și a declarației oficiale a acestuia, sortarea de chiftele cu tzatziki care a intrat în depozitele Lidl nu este impactată de rechemarea din alte țări europene. Cu toate acestea, Lidl România a retras aceasta marfă de la vânzare pentru a elimina din start orice potențial risc pentru siguranța și sănătatea populației.

Sortarea chiftelelor grecești cu măsline nu a fost livrată către Lidl România, aceasta se găsește în depozitele producătorului Houdek și va fi distrusă, conform documentelor de trasabilitate puse la dispoziție de acesta.

Dorim să subliniem încă o dată faptul că produsele care fac obiectul retragerii în alte țări europene nu au fost comercializate în magazinele Lidl România. Asigurăm atât autoritățile, cât și clienții că sănătatea și siguranța alimentară a populației sunt prioritare în activitatea Lidl România și sunt tratate cu cea mai mare seriozitate în tot ceea ce facem zi de zi”, se arată în comunicatul de presă emis de companie, către Playtech Impact.

Știrea inițială:

Oxid de etilenă interzis în Europa

Interdicția dată de organismele europene datează din 9 septembrie 2020, când un operator italian detecta că semințele de susan importate din India conțin reziduuri de oxid de etilenă.

Oxidul de etilenă pare să fie peste tot. Se găsește în multe produse care conțin semințe de susan, dar lista creștede la zi la zi. Mai nou substanța a fost detectată la prăjituri, hummus, baghete, salate, burger, făină, uleiuri, piureuri, biscuiți și bomboane de ciocolată. Pe lângă zeci de referințe la produsele de înghețată, mai nou substanța a fost depistată și la alte produse.

Pentru cei mai puțini familiarizați cu substanța, oxidul de etilenă este un gaz utilizat prin fumigarea semințelor și condimentelor pentru a ucide bacteriile, ciupercile și salmonela, conform specialiștilor.

Peste 2 tone de chiftele contaminate

După ce Lidl, Carrefour și Mega Image anunțau contaminarea mai multor produse cu oxid de etilenă, un nou lanț de supermarketuri face același anunț.

De data asta nu mai este vorba de produse de înghețată sau dulciuri, ci despre produse alimentare din carne. Conform anunțului ANSVSA, s-a depistat contaminarea  la aproximativ 2 tone de chiftele. Controlul făcut de ANSVSA a scos la iveală cantități mare de substanță.

”Este vorba despre 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezența de oxid de etilenă. Am fost notificați aseară de către un alt stat membru.

Și pe această cale atrag atenția, în mod deosebit, lanțurilor de supermarketuri care au comercializat aceste chiftele să afișeze public la vedere care este tipul și lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să îl poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse.

Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi. Însă au fost comercializate aceste produse și de aceea rog public celelalte supermarketuri de îndată să afișeze la intrarea în magazin despre ce lot este vorba, astfel încât consumatorul să îl poată readuce.”, a anunțat Mihai Ponea, directorul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

În urmă cu 48 de ore Mega Image anunța retragerea de pe piață a mai multor produse de înghețată depistate cu oxid de etilenă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI