Opt militari au murit nopatea trecută în urma tragediei de la Constanța. Ancheta este în plină desfășurare, iar procurorii militari aduc în prim-plan pericolul de la locul prăbușirii MIG-ului. Ce caută anchetatorii de zor în aceste momente și care sunt detaliile care s-au aflat până acum despre caz? „Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21″, au transmis autoritățile.
UPDATE ora 21:30: Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a făcut câteva declarații în seara de joi, 3 martie. Acesta susține că prăbușirea celor două aeronave de miercuri, 2 martie, nu au legătură cu războiul din Ucraina.
„Nu are nicio legătură acest nefericit accident din România cu războiul din Ucraina”, a spus ministrul Apărării la Digi24 TV.
Știrea inițială:
Opt militari au murit noaptea trecută în urma celei mai mari tragedii aviatice din ultimii ani. Ancheta este în plină desfășurare acum, iar procurorii caută cutia neagră a MIG-ului, dar pericolul este muniția neexplodată.
Cutina neagră va arăta care a fost motivul exact al prăbușirii aeronavei. Amintim că aparatul de zbor MiG-21 Lancer a decolat la 19.50 de la baza Mihail Koglniceanu pentru a executa o misiune de patrulare aeriană a Dobrogei.
Informările oficiale arătau că la orele 20:00 pilotul a pierdut legătura cu turnul de control, iar la 20:03 a dispărut de pe radar. Avionul s-a prăbușit între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. La orele 20:21 a decolat tot de la baza Kogălniceanu elicoptrul IAR 330-Puma pentru a căuta și salva pilotul de pe MIG.
„Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.
Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare, au fost găsiți decedați zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. În continuare, se desfășoară operațiuni de căutare-salvare în cazul pilotului aeronavei MiG 21 LanceR”, se precizează în cadrul unui cominicat MApN.
La bordul elicopterului se aflau șapte militari, pilotul, copilotul, un maistru militar, un caporal operator de căutare, un sergent sanitar şi doi militari de la Forţele Navale Române, experţi în misiuni de salvare.
Conform informațiilor, la orele 20:44 elicopterul pierde legătura cu turnul de control și dispare de pe radar în zona localității Gura Dunării, la 11 kilometri de locul unde s-a prăbușit MIG-ul. Două dintre motivele care au dus la accidentul tragic din Constanța sunt condițiile meteo nefavorabile și vizibilitatea redusă.
”Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR” – a scris pe Facebook ministrul Apărării, Vasile Dîncu.