Un MiG 21 LanceR, dispărut de pe radar în România, și elicopterul plecat în căutarea lui s-au prăbușit. 8 oameni au murit. Imagini VIDEO

Un MiG 21 LanceR, dispărut de pe radar în România, și elicopterul plecat în căutarea lui s-au prăbușit. 8 oameni au murit. Imagini VIDEO
Două aeronave s-au prăbușit în România miercuri seară VIDEO

Un eveniment aviatic a fost confirmat de ISU Dobrogea și de MApN. Evenimentul s-a produs n zona localităţii Cogealac, judeţul Constanţa, în seara de miercuri, 2 martie 2022. De asemenea, și elicopterul plecat în căutarea lui a dispărut de pe radar. Informații de ultimă oră!

MiG 21 LanceR, dispărut de pe radar în România

UPDATE 3 martie: Pilotul MiG-ului a fost găsit decedat. Bilanțul victimelor se ridică la 8 persoane.

UPDATE ora 23:30: La câteva minute de la catastrofa aviatică din județul Constanța, președintele României a reacționat. Acesta a transmis condoleanțe familiilor îndurerate ale celor 7 victime din accident.

„Îmi exprim profundul regret și deplina compasiune pentru pierderea vieții a șapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar.

În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase!”, este mesajul transmis public de Klaus Iohannis.

UPDATE ora 23:23: Conform Digi24.ro, bilanțul victimelor a ajuns la 7 persoane care și-au pierdut viața. Elicopterul IAR 330-Puma ar fi avut la bordul lui 7 persoane, nu 5 cum s-a raportat inițial. Elicopterul nu avea muniție la bord, ci doar echipament pentru misiuni de căutare – salvare.

UPDATE ora 23:15: Deputatul PNL Bogdan Bola a publicat în mediul online imagini de pe camerele de supraveghere din zonă. Acesta au surprins momentul în care MiG-ul 21-Lancer românesc s-a prăbușit.

„Acum doar două ore, o aeronavă MiG 21 Lancer, care executa o patrulare aeriană deasupra Dobrogei a dispărut de pe radar în zona localității Cogealac. Camerele au surprins ceva ce pare a fi o explozie puternică în zonă, care a luminat întregul cer.

Din nefericire, elicopterul IAR 330 – Puma, care a decolat în misiune de căutare – salvare a rămășițelor MiG-ului, s-a prăbușit și el, dispărând de pe radar în jurul orei 20:45. Zona impactului – localitatea Gura Dobrogei, la nici 11 km de aerodromul de pe care doar ce decolase.

Pilotul MiG-ului este încă dat dispărut, însă cei cinci ocupanți ai elicopterului Puma au fost confirmați decedați. Dumnezeu să-i odihnească!”, a scris pe Facebook deputatul de Constanța, Bogdan Bola.


UPDATE ora 23:10: Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a publicat un mesaj pe contul său oficial de Facebook. Acesta a confirmat cele 5 decese din cazul elicopterului prăbușit, urmând ca mai multe căutări să aibă loc pentru a îl localiza și pe pilotul MiG-ului.

„Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române.
Cei 5 membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace.

În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR”, este mesajul lui Vasile Dîncu.


Update: 22:30: Salvatorii veniți în apropiere de locul unde s-a prăbușit elicopterul au spus că este o intervenție cu un mare grad de dificultate. Din informațiile confirmate până la ora actuală cele două aparate de zbor – MiG 21 și elicopter IAR, sunt prăbușite în zona Constanța. De menționat este că avionul MiG nu este, până la ora actuală, identificat, însă se crede că avionul s-a prăbuşit, cel mai probabil, în zona localităţii Cogealac, judeţul Constanţa. Despre avionul MiG și pilotul acestuia nu sunt încă informații.

Update, 22:17 – Purtatorul de cuvant de la MApN, Constantin Spanu, a spus la Antena 3 nu s-a putut face nimic pentru echipajul elicopterului, care a plecat în căutarea avionului MiG-21, despre care s-a raportat că a dispărut de pe radar. Amintim că elicopterul IAR 330-Puma, care a decolat în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control, fiind găsit prăbușit.

”Nu am informatii despre faptul ca MiG-ul ar fi avut armament la bord vom oferi mai multe detalii dupa ce le vom avea momentan, ne focusam pe gasirea pilotului de pe MiG aparatul nu a fost gasit nici pana la aceasta oră”.

După ce un avion MIG-21 al aviaţiei române a dispărut de pe radar după ce a decolat în această seară de la baza Mihail Kogălniceanu într-o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, și elicopterul trimis, IAR 330-Puma, care a decolat în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control, după care şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

Din ultimele informații, elicopterul a fost găsit prăbușit, în zona Gura Dobrogei, iar cei cinci membrii ai echipajului au murit. Avionul nu a fost reperat însă. Vasile Dîncu a confirmat pentru cotidianul ziuaconstanta.ro că evenimentul s-a soldat cu morți. Este vorba despre 5 persoane aflate în elicopter.

„O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar astăzi, la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Continuă căutările aeronavei MiG 21 Lancer şi a pilotului

O aeronavă MiG 21 Lancer din dotarea Bazei 86 Aeriene, ce executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

„Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei. Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă”, trasmiteau, inițial, cei de la biroul de presă.